Programma—Moderation(s)
M
M
Moderation(s)
1 augustus 2012 – 17 augustus 2014

Bestaat er zoiets als een productief misverstand? Gaat bemiddeling altijd samen met vertaling? In hoeverre word je bepaald door geografie? Waar of niet waar: een project is een fragment van de toekomst? Als iemand het je zou vragen, kun je dan het precieze verschil uitleggen tussen moderatie en mediatie? Zonder cynisch te zijn: word jij ook zo moe van cynisme? Ben je verward wanneer iemand het heeft over “een cross-continentaal podium voor spel en productie”? Geloof je dat energiestromen langer dan een jaar gevoeld kunnen worden? Wat vind je eigenlijk van deze vragen?

Moderation(s) is een langlopend programma gestart in augustus 2012. Het programma vindt plaats bij twee internationale kunstinstellingen, met name initiatiefnemers Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam en Spring Workshop in Hong Kong. Beeldend kunstenaar en schrijver Heman Chong werd uitgenodigd het programma vorm te geven.

Moderation(s) vindt plaats binnen een tijdsspanne van meer dan een jaar doorheen verschillende projecten waaronder drie residenties, een performanceprogramma, twee tentoonstellingen, een bundel kortverhalen en een conferentie. Elk project onderdeel van Moderation(s) bevraagt of herdefinieert de voorwaarden voor de creatie van objecten, situaties en verhalen. Deze projecten ontwikkelen zich elk onafhankelijk, maar hebben vaak toch grote invloed op elkaar, zowel wat betreft inhoud als vorm. Deze open werkmethode wordt weerspiegeld in de afwezigheid van een vooropgesteld plan dat de loop van het programma zou dicteren. Toevallige ontmoetingen en improvisatie nemen vaak de leiding, wat maakt dat het programma zich het beste toont doorheen de vele verschillende deelnemers. Vanuit een verlangen terug te keren naar de specifieke aard van creatieve productieprocessen wordt definitie voorafgegaan door daad.

‘Moderator’ Heman Chong stelt voor om gedurende dit project ‘de praktijken van zowel de kunstenaar als de curator “vloeibaar” te maken, zodat de een makkelijk is op te lossen in de ander, terwijl ze toch elk hun specifieke vorm en werkwijze behouden. De deelnemers worden aangemoedigd om op te gaan in de uitwisseling van kennis en methodes, zonder enige druk om samen te werken.’
Moderation(s) werd geleid door Heman Chong en geïnitieerd door Witte de Withs directeur Defne Ayas en Spring Workshops stichter en directeur Mimi Brown.

Het project wordt gedeeltelijk mogelijk gemaakt met de steun van AMMODO. De onderzoeksfase van Moderation(s) in 2012 werd ondersteund met een bijdrage voor onderzoek en ontwikkeling van het Mondriaan Fonds.