Amira Gad
M
M
Amira Gad

Amira Gad (Egyptisch / Frans) is momenteel Head of Programmes bij Light Art Space (LAS), een nieuwe particuliere stichting in Berlijn die kunst, nieuwe technologieën en wetenschap samenbrengt. Voorafgaand aan haar aanstelling daar was Gad curator bij de Serpentine Galleries in Londen van 2014 tot 2019, en was ze Managing Curator & Publications bij Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam, waar ze van 2009 tot 2014 werkte.

Bij Serpentine Galleries heeft ze tentoonstellingen van werken samengesteld (en bijbehorende publicaties bewerkt) van Albert Oehlen (2019); Hito Steyerl (2019); Sondra Perry (2018); Torbjørn Rødland (2017) die naar de Fondazione Prada Osservatorio in Milaan reisde; Arthur Jafa (2017) waarvoor de catalogus waaraan ze samen werkte de Richard Schlagman Art Books Award won en de show toerde naar de Julia Stoschek-collectie waar het een AICA Award won voor de beste tentoonstelling van 2018 in Duitsland, Galerie Rudolfinum in Praag en Moderna Museet in Stockholm; John Latham (2017), Zaha Hadid (2016) die naar Hong Kong toerde; Helen Marten (2016); Simon Denny (2015); Jimmie Durham (2015); en de show van Lynette Yiadom-Boakye (2015) die de Sky Arts Award voor beeldende kunst ontving, Julio Le Parc (2014) en Reiner Ruthenbeck (2014). Naast de openbare commissie van Lee Ufan geïnstalleerd in Kensington Gardens in 2018. Samen met Hans Ulrich Obrist co-cureerde ze de groepstentoonstelling Hack Space die in 2016 werd gepresenteerd in de pop-upruimte van de K11 Art Foundation in Hong Kong en het chi K11 kunstmuseum in Shanghai. Gad werkte ook aan het Serpentine Pavilion 2019 ontworpen door Junya Ishigami, Serpentine's Beijing Pavilion ontworpen door Liu Jiakun, en het architectuurprogramma van 2016 met architecten Bjarke Ingels Group (BIG), Asif Khan, Kunlé Adeyemi (NLE), Yona Friedman en Barkow Leibinger. Ze zat in de selectiecommissie voor het Augmented Architecture-programma van Serpentine, dat dit jaar een project van kunstenaar Jakob Kudsk Steensen nomineerde.

Gad levert regelmatig bijdragen aan kunstenaarscatalogi, was redacteur voor Ibraaz (ibraaz.org), een online platform gewijd aan visuele cultuur in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en is regelmatig gastdocent voor de master in Hedendaagse Kunst aan Sotheby’s Institute of Art’s.