One of Us Is On the Wrong Side of History! is een nieuw werk door Xu Zhen (1977, China) waarvoor de kunstenaar de visuele identiteit van Witte de Withs eerdere tentoonstellingen onderzocht door het archief van posters en grafische ontwerpen te verkennen. Het werk gaat dus niet over de kunstwerken die de voorbije vijfentwintig jaar tentoon zijn gesteld, maar wel over de taal en grafische vormgeving die voor de tentoonstellingen werden gehanteerd. Xu Zhen leest en presenteert het archief als een groots visueel gedicht, opgebouwd uit fragmenten en sporen van stemmen uit het verleden. In het verlengde van zijn eerdere serie Metal Language, onttrekt de kunstenaar lettertypes en lay-outs aan hun originele context en reproduceert deze met behulp van metalen kettingen.

Op de grond creëren de metalen ketens titels en logo’s uit Witte de Withs voorbije programma in de vorm van sculpturen. Glimmend als juwelen maar ook wegend op de fundamenten van het instituut: de keuze voor de aaneengeregen schakels belichaamt de ambiguïteit van de geschiedenis die tegelijk een schat en een last is. De afbeeldingen te zien in de lichtbak zijn ontleend aan de Metal Language serie waarin zinnen van politieke karikaturen te lezen zijn. De “bling” van de kettingen en het veelvuldig gebruik van uitroeptekens verwijzen naar graffiti-muurschilderingen, waarin individuele slogans opgaan in een groter geheel.

In Light Of 25 Years

Deze presentatie is een onderdeel van In Light Of 25 Years, dat het 25 jarig jubileum van Witte de With viert. Voor deze serie presentaties krijgen tien kunstenaars en curatoren toegang tot Witte de Withs archief en maken elk een beeld dat elementen uit de recente kunstgeschiedenis analyseert.