Programma—The Humans
M
M
The Humans
1 april 2012 – 6 januari 2013

Van 26 januari 2012 tot en met 6 januari 2013 presenteerde Witte de With Center for Contemporary Art de totstandkoming van de productie The Humans, door beeldend kunstenaar en schrijver Alexandre Singh. In de aanloop naar de opvoering van zijn toneelstuk in het najaar van 2013, veranderde Singh de tweede verdieping van Witte de With in een ruimte die fungeerde als atelier, schrijfkamer en presentatieruimte. Bezoekers hadden de mogelijkheid om de ontwikkeling van dit ambitieuze stuk van nabij te volgen en op unieke wijze inzicht te krijgen in het artistieke scheppingsproces.

Met ‘schepping’ als centraal thema en de antieke Griekse komedies van Aristophanes als inspiratiebron speelt The Humans zich af in een tijd voor het ontstaan van de Aarde, in een proto-wereld bevolkt door geesten, goden, ambachtslieden en mannen van klei en gips. De theatrale verwijzingen mogen dan naar de klassieke oudheid zijn, de satire is zeker actueel. Zonder aanzien des persoons worden religie, moraliteit en menselijke hoogmoed op bijtende toon bespot.

Gedurende een periode van acht maanden werd The Humans ontwikkeld en was het project aan verandering onderhevig. Het project omvat meerdere formats, zoals presentaties, repetities, lezingen, gesprekken en debatten naar aanleiding van de rekwisieten die in Witte de With werden geproduceerd.

In de Causeries zijn er bijzondere samenwerkingen met experts op uiteenlopende gebieden tot stand gekomen. Deze maandelijkse serie van informele gesprekken begon in juni 2012 en loopt door tot en met maart 2013. Hierin weidt Singh uit over de centrale thema’s van The Humans, variërend van kosmologie en kosmogonie tot picturale satire, dans, drama en religie. In tegenstelling tot traditionele lezingen en symposia zijn de ‘Causeries’ bedoeld als informele gesprekken tussen de kunstenaar en een expert op een bepaald gebied. Op deze manier wordt niet alleen Singhs artistieke proces intellectueel verrijkt, maar ook de onderliggende thematiek van The Humans gedeeld met het publiek.

Het project ontstond uit een zeven jaar lange correspondentie tussen Alexandre Singh en Defne Ayas, directeur van Witte de With.

The Humans Blog

Beeldend kunstenaar en schrijver Alexandre Singh deelde gedurende het jaar 2012 op regelmatige basis afbeeldingen en andere bronnen die als inspiratie dienen voor zijn project The Humans op de tumblr pagina http://the-humans.tumblr.com/.

The Humans Reader

De Reader bestaat uit een selectie teksten die de verschillende thema’s toelicht die de kunstenaar tijdens de loop van dit project onderzoekt. Zodoende dient het als een uitgebreide bron van informatie en inspiratie voor The Humans. De Reader wordt regelmatig uitgebreid aan de hand van de maandelijkse publieke evenementen getiteld Causeries en is alleen in te zien bij Witte de With en op onze website.

—Deelnemers

Alexandre Singh

—Curatoren

Defne Ayas