De titel die afgeleid is van het Franse woord causer betekent informeel met elkaar praten. Alexandre Singh: Causeries omvat een reeks van ontmoetingen tussen kunstenaar Alexandre Singh (Frankrijk, 1980) en diverse academici, schrijvers, wetenschappers en filosofen. Singh, in residentie bij Witte de With in Rotterdam, startte ter voorbereiding op zijn ambitieuze toneelstuk The Humans een publieke serie discussies om zo belangrijke thema's en problemen binnen de ontwikkeling van zijn toneelstuk, zoals dans, drama en religie, te bespreken.

Gedurende negen maanden werd er gericht op een alternatieve vorm van openbare gespreksvoering. Op deze manier betrok Singh de genodigde sprekers bewust in informele gesprekken met uiteenlopende onderwerpen zoals Woody Allen, Hindoekosmogonie, Aristophanes, South Park en scatology om zo bij te dragen aan het onderzoek achter zijn toneelstuk The Humans. Hoe hebben macht, prostitutie en speltechnieken theaterkostuums beïnvloed? Wat ziet de mensheid in bergen? Hoe weerspiegelt de stem van een enkeling de samenleving als geheel? Door deze sessies openbaar te maken kreeg het publiek de gelegenheid om deel te nemen en een ongelofelijk inzicht te verkrijgen in een onderdeel van het artistieke proces dat meestal niet te zien is.

Met inleidingen door Witte de With directeur Defne Ayas en Alexandre Singh, vormt de bewerkte selectie van negenentwintig gesprekken verzameld in Causeries een herformulering van de gesprekken als discursief onderzoek naar de aard van de schepping en het bestaan.