Satellite of Love wordt tijdens het filmfestival (25 januari – 5 februari 2006) het zenuwcentrum van de IFFR-programmasectie Exploding Television. Net als in voorgaande jaren richt dit festivalonderdeel zich onder leiding van Edwin Carels op recente ontwikkelingen binnen de digitale technologie die invloed hebben op of mogelijk leiden tot grote veranderingen in de (audio)visuele cultuur. Satellite of Love wordt het hoofdkwartier van een heuse TV-commune, een utopisch project. Daarnaast manifesteert Exploding Television zich, in samenwerking met de VPRO, online op www.explodingtelevision.net.

Aan de basis van de tentoonstelling Satellite of Love ligt het snel veranderende landschap van de media en dan vooral dat van het medium televisie. In de afgelopen maanden ging er geen dag voorbij zonder dat in de kranten werd bericht over technologische, economische of politieke manoeuvres in het televisiewezen. Digitale zenders groeien snel in aantal. De convergentie van televisie, Internet en mobiele telefonie zorgt voor een radicale omslag in de wijze waarop programma’s aan het publiek worden gepresenteerd.

Hoewel de mogelijkheden om beeld en geluid te distribueren dagelijks toenemen, maskeert deze openheid ook een nieuwe vorm van begrenzing. Waar eerst een voor een groot publiek gemeenschappelijk forum werd uitgebouwd, blijkt met de marktwerking ook de segmentering toe te slaan, met winst als einddoel. Met andere woorden: de publieke ruimte verdwijnt en het private wint terrein. TV-maken via een camera en een laptop is geen probleem, de satellietverbinding blijft echter een privilege voor de happy few.

Als antwoord op deze tendensen werd gekozen voor het laten klinken van een onafhankelijke stem. In Satellite of Love wordt door beeldend kustenaars, media-activisten en televisiemakers opnieuw uitgevonden wat van bovenaf lijkt te worden afgebroken. Er wordt getracht een (denk)ruimte in te richten waar de productie van live-televisie wordt gecombineerd met installaties. Daarnaast vindt ‘s middags en ‘s avonds een programma plaats van openbare gesprekken, masterclasses en TV-dinners in samenwerking met het Stimuleringsfonds Culturele Omroepproducties en V2_Instituut voor instabiele media. Satellite of Love en Exploding Television manifesteren zich online via VPRO Digitaal en de lokale televisie. Daarmee wordt een levendige context gecreëerd voor interactie en reflectie.

Deelnemers aan Satellite of Love zijn onder anderen: Franz Ackermann, AL+AL, Francis Alÿs, Mark Bain, John Logie Baird, Pierre Bismuth & Michel Gondry, Angela Bulloch, Edith Dekyndt, Dias & Riedweg, Michel François, Laurent Grasso, Erik van Lieshout, Yves Netzhammer, Melik Ohanian, Daniel Sauter & Osman Khan, Monika Sosnowska, Maurice van Tellingen, Rirkrit Tiravanija en Francesco Vezzoli.

Tijdens de 10 dagen van het IFFR produceren de volgende units live-televisie: Ambient TV.NET uit Londen, CAC TV uit Vilnius, Orfeo TV-Telestreet uit Bologna, tv – tv uit Kopenhagen en de Taalpolitie uit Rotterdam/Brussel.

Tijdens de Museumnacht op 4 maart 2006 wordt een speciaal programma samengesteld, zie www.rotterdamsemuseumnacht.nl.

Houd ook de speciale Exploding Television website in de gaten (Engelstalig). Vanaf 23 januari actief op www.explodingtelevision.net.

—Met dank aan:

Aan onder meer: alle deelnemende kunstenaars en televisiemakers, V2_instituut voor instabiele media, STIFO, Mondriaan Stichting, VPRO, Dutchview, Tiscali en de Franse Ambassade.