Kunsthalle for Music was een live-tentoonstelling samengesteld door Ari Benjamin Meyers die liep van 25 januari tot en met 3 maart 2018 bij Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst. Van 5 maart tot en met 8 april 2018 blijven sporen van het project hoorbaar en zichtbaar. Deze sporen omvatten audio-opnamen, muziekinstrumenten, experimentele muziekpartituren en de kostuums van het ensemble. Daarnaast wordt een selectie van het bronmateriaal gepresenteerd dat aan de tentoonstelling ten grondslag ligt: de Kunsthalle for Music Reader met teksten die verdiepende informatie bieden en het Kunsthalle for Music Songbook met de 34 muziekpartituren die door het ensemble zijn opgevoerd tijdens de live-tentoonstelling.

In Kunsthalle for Music voerde een ensemble op locatie een vier uur durende muziekpartituur van kunstwerken op, uit een “repertoire” of collectie samengesteld uit bestaande en in opdracht gemaakte solo’s, duetten en groepsstukken. Hoewel de kunstwerken die onderdeel uitmaken van het partituur worden aangegeven met tekstbordjes op de muren in de zalen, is er geen vaststaand schema voor wanneer welk stuk wordt geactiveerd. Zoals gecomponeerd door Ari Benjamin Meyers, staat de tentoonstellingspartituur open voor variaties die op deze manier elke dag een unieke interpretatie en ervaring kan bieden. We moedigen u aan om Kunsthalle for Music meer dan eens te bezoeken.
 
Ook als het ensemble niet aanwezig is of niet de gehele tijd optreedt, houdt Kunsthalle for Music haar deuren open voor publiek. Als u een bezoek brengt op een dergelijk moment, kunt u op andere manieren de activering van de zalen beleven. Leden van het ensemble kunt u bijvoorbeeld tegenkomen terwijl ze de ruimte gebruiken om te repeteren of ze kunnen een opname hebben achtergelaten als ze afwezig zijn. U zou ook schoolgroepen kunnen ontmoeten die een speciaal in opdracht gemaakt werk van Andre Heuvelman aan het instuderen en uitvoeren zijn.

Ensemble

Het Kunsthalle for Music ensemble, dat bestaat uit acht uitvoerende musici, vormt het hart van de Kunsthalle for Music. Uit een open oproep voor musici met uiteenlopende achtergronden en speelniveaus is het volgende ensemble voortgekomen: Bergur Thomas Anderson (gitaar), Billy Bultheel (piano), Sandhya Daemgen (viool en vocalen), Sara Hamadeh (viool), Alexander Iezzi (drums en percussie), Nanna Ikonen (saxofoon en elektronica), Jackson Moore (saxofoon) en Pau Marquès i Oleo (cello).

Nieuwe werken in opdracht en het repertoire

Het ensemble zal nieuwe werken spelen die in opdracht geschreven zijn door Dominique Gonzalez-Foerster, Jonathan Bepler, Libia Castro & Ólafur Ólafsson en The Residents. Gedurende de tentoonstelling zullen de kunstenaars op locatie samen met het ensemble hun partituur ten gehore brengen tijdens zowel de repetities als de optredens die opengesteld worden voor het publiek. Elk werk zal vervolgens worden opgenomen in het groeiende repertoire van de Kunsthalle for Music. Voor het educatie programma componeert Andre Heuvelman in opdracht een nieuw muziekstuk.

Repertoire

Het repertoire van de Kunsthalle for Music bestaat uit bestaande en aangepaste stukken, bijgedragen door kunstenaars en componisten waaronder: Bergur Thomas Anderson, Ei Arakawa & Christian Naujoks, Cory Arcangel, John Baldessari, Jonathan Bepler, Wojtek Blecharz, Billy Bultheel, Libia Castro & Ólafur Ólafsson, Sandhya Daemgen, David Michael DiGregorio & Sung Hwan Kim, Marcel Duchamp, Julius Eastman, Tim Etchells, Peter Fengler, Philip Glass, Dominique Gonzalez-Foerster, Andreas Greiner & Tyler Friedman, Sofia Gubaidulina, Charles E. Ives, Hassan Khan, Sora Kim, Lea Letzel, Ranjana Leyendecker, Christian Marclay, Jonathan Monk, Jackson Moore, Pauline Oliveros, Yoko Ono, Laure Prouvost, Steve Reich, The Residents, Terry Riley, Anri Sala met Franz Ferdinand, Erik Satie, Superflex, Andre Vida, Guido van der Werve. De tentoonstelling omvat ook een aantal op performance gebaseerde muziekwerken van Ari Benjamin Meyers.

Team

Artistiek Directeur: Ari Benjamin Meyers
Mede-Oprichter: Ari Benjamin Meyers en Defne Ayas in samenwerking met Mimi Brown
Productieteam: Sandhya Daemgen, Rosa de Graaf, Patrick C. Haas, Christina Li, Anja Lindner, Samuel Saelemakers

De oprichting van Kunsthalle for Music

De Kunsthalle for Music is ontwikkeld in een gezamenlijke opdracht van Witte de With Center for Contemporary Art (Rotterdam) en Spring Workshop (Hong Kong). In de tentoonstelling An exposition, not an exhibition bij Spring Workshop (11 maart -1 april 2017) zette Ari Benjamin Meyers de thema’s die het fundament van Kunsthalle for Music vormen voor het eerst uiteen. Deze werden tijdens het symposium Music is Not! A Symposium On and Around the Kunsthalle for Music bij Witte de With (26-27 mei 2017) verder uitgewerkt, waarbij Peter Osborne (hoogleraar modern Europese filosofie), Armen Avanessian (filosoof en literair & politiek theoreticus), Victoria Ivanova (schrijver en curator), Jörn Schafaff (kunsthistoricus), Marie-France Rafael (kunsthistoricus), Francois Quintin (directeur van Lafayette Anticipations) en Lisette Smits (curator) werden uitgenodigd, wat in januari 2018 zal leiden tot deze initiële overname van Witte de With.

—Ondersteund door

Goethe-Institut, Institut français, Mondriaan Fonds