Tijdens deze avond geeft Touda Bouanani, dochter van Ahmed Bouanani, een introductie bij de vertoning van zijn speelfilm Le Mirage (1979). Le Mirage speelde een centrale rol binnen de experimentele Marokkaanse cinema. In de film vindt een jonge boer geld in een zak meel; de reis die daarop volgt leidt hem door de donkere lagen en labyrinten van de stad. De film bevat verwijzingen naar literatuur en film, de rijke geschiedenis van Marokko, mondelinge overleveringen, en het altijd aanwezige schrikbeeld van de kolonialisatie. De vertoning wordt gevolgd door een lezing van schrijver, vertaler en curator Omar Berrada over de rol van archieven in het werk van Bouanani. Na de film zal er een kort vraaggesprek zijn met Barrada en kunstenaar Rana Hamadeh.

Het event wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling I want to possess in this world that which brings joy to the eyes…, een presentatie van het persoonlijke archief en diverse films van filmmaker, dichter en schrijver Ahmed Bouanani (1938 – 2011). Bouanani was een sleutelfiguur in avant-garde film in Marokko vanaf de jaren zestig met zijn baanbrekende filmische en poëtische taal die vele generaties na hem zou beïnvloeden.

Le Mirage wordt vertoond tijdens IFFR White Nights in samenwerking met International Film Festival Rotterdam, als onderdeel van het nieuwe evenement Rotterdam Xpanded. De vertoning is gratis bij te wonen.