De focus van de publicatie Unicorns in a Blueprint zijn de kaarten van de kunstenaar en denker Qiu Zhijie en gaat uit van de tentoonstelling Blueprints gepresenteerd in Witte de With Center for Contemporary Art (28 juni - 19 augustus 2012).

Kunstenaar Qiu Zhijie nam belangrijke politieke en historische verhalen als uitgangspunt voor zijn grootse, met inkt gemaakte kaarten en diagrammen. Van het Confucianisme tot aan de Verlichting brengt Qiu Zhijie nieuwe paden, kruispunten en relaties in kaart en onderzoekt daarbij de veranderlijke grenzen van het mondiale denken.

De publicatie vormt een schitterende lezing over werken van de kunstenaar: The Map of Utopia, The Map of Total Art, The Map of Reactivation, and The Map of Inter-city Pavilion; met begeleidende teksten van hedendaagse denkers, zoals Charles Esche, Chus Martinez , Eugene Wang en kunstenaarsduo Bik Van der Pol, elk gericht op een van de kaarten. De publicatie bevat ook het werk The Map Of The Third World, geproduceerd door Qiu Zhijie tijdens de 6de Moskou Biënnale voor Hedendaagse Kunst, How to Gather? Acting in a Center in a City in the Heart of the Island of Eurasia, 2015.