Als onderdeel van de Culturele Hoofdstad 2001 programma?s van Rotterdam en Porto hebben Witte de With, Museu Serralves en Porto 2001 een groep internationale kunstenaars uitgenodigd om nieuw werk te maken, gericht op de stad en de stedelijke ruimte.

Squatters bestaat uit twee periodes, Squatters #1 is gericht op het creatieve gebruik en hergebruik van ‘bezette’ ruimte, Squatters #2 is gewijd aan de morfologie van de stad en de ervaring van (architectonische) ruimte.

Deelnemende kunstenaars Squatters #2: Massimo Bartolini, Alexandre Estrela, Jeanne van Heeswijk/Rolf Engelen/Siebe Thissen/Frans Vermeer, José Antonio Hernández-Díez, Rita Magalhães, Honoré d’O, Gert Robijns, William Speakman en Simon Starling.

Squatters #2 is gewijd aan de morfologie van de stad en de ervaring van (architectonische) ruimte. Door ruimte te beschrijven, gebruiken, omlijnen en veranderen, maken de hier getoonde werken een reeks bijzondere relaties tussen zintuiglijke beleving en fysieke omgeving zichtbaar. Een installatie van Jeanne van Heeswijk, Rolf Engelen, Frans Vermeer en Siebe Thissen toont een collage van de Rotterdamse kraakwereld. William Speakman ontwerpt een kleine kerk gebaseerd op Le Corbusiers Notre-Dame-du-Haut in Ronchamp. In het kerkje kweekt hij tomaten onder kunstlicht. Massimo Bartolini schetst ruimtelijke contouren van een tentoonstellingszaal met behulp van honderden meters parelsnoeren. Rita Magalhães toont foto’s van haar zus als toeschouwer bij kleine bijeenkomsten en gebeurtenissen in de stad. Gert Robijns gebruikt eenvoudige technologische middelen om een indringende ruimtelijke ervaring teweeg te brengen. Elk werk onderzoekt vormen van ruimtelijkheid en de wijze waarop deze vormen kunnen worden ervaren.

Met dank aan: The British Council, Fundação Calouste Gulbenkian, Lissabon; Fundação Luso Americana para o Desenvolvimento, Lissabon; Instituto de Arte Contemporânea, Lissabon; Istituto Italiano per i Paesi Bassi, Amsterdam; Rotterdam 2001; en Rotterdam Festivals.

—Ondersteund door

The British Council, Fundação Calouste Gulbenkian, Lisbon; Fundação Luso Americana para o Desenvolvimento, Lisbon; Instituto de Arte Contemporânea, Lisbon; Istituto Italiano per i Paesi Bassi, Amsterdam; Rotterdam 2001; Rotterdam Festivals.