Morality wordt ingeluid met twee parallelle beginaktes, die een aantal onderling verbonden uitspraken presenteren over onze relatie met de (visuele) wereld om ons heen.

Act I: Beautiful from Every Point of View

10 oktober 2009 – 10 januari 2010

Act II: From Love to Legal

10 oktober 2009 – 7 februari 2010

Opening vrijdag 9 oktober, 18.00 – 21.00 uur.

Met een performance van Spartacus Chetwynd, herhaaldelijk tussen 19.00 – 21.00 uur.

Act I: Beautiful from Every Point of View onderzoekt het grijze gebied tussen beelden en macht. De titel van de eerste akte voert terug op het beroemde aforisme van Horatius uit de eerste eeuw voor onze jaartelling, “niets is mooi vanuit ieder standpunt.” Niet zo lang geleden zou deze uitspraak absurd geleken hebben, gegeven het Verlichtingsidee dat Waarheid en Schoonheid samenvallen. Tegenwoordig is Horatius’ uitspraak min of meer een platitude, en wordt zij steeds vaker gebruikt in een retoriek waarin elk standpunt en iedere actie gerechtvaardigd is puur door zijn bestaansrecht.

Beautiful from Every Point of View is een groepstentoonstelling die een selectie van werken samenbrengt die weigeren een rechtstreeks, vanzelfsprekend standpunt in te nemen over de onderwerpen die zij representeren. De werken variëren van prikkelende simulaties van het superkapitalisme tot humoristische commentaren op de relatie tussen strijd en macht.

Deelnemende kunstenaars

Philip–Lorca diCorcia, Marko Lulic, Kris Martin, Josephine Meckseper, Sarah Morris, Ron Terada, Tobias Zielony, Artur Zmijewski.

The Triumph of Death and King Midas

Performances door Spartacus Chetwynd
vrijdag 9 oktober 2009
(herhaald tussen 19.00 en 21.00 uur)

Spartacus Chetwynd (Londen, 1973) geniet met name bekendheid om haar barokke, muzikale en surrealistische performances met humoristische beeldcitaten uit de kunstgeschiedenis en literatuur, pop- en volkscultuur.

De performances of mimevoorstellingen getiteld The Triumph of Death and King Midas worden uitgevoerd door de begeleidingsband the Princess in the Tower; samen met Chetwynd vertolken zij het verhaal uit Cautionary Tales.

Deze performance is het eerste project in een reeks die uiteindelijk culmineert in een driedaags performance festival in het voorjaar van 2010. Samengesteld door Renske Janssen.

Gratis rondleidingen

(NB niet bedoeld voor groepen)

  • Iedere woensdag om 15:00 uur door een stafmedewerker – GRATIS (excl. toegangsprijs)
  • Iedere zondag om 15:00 uur – GRATIS (excl. toegangsprijs)
  • Voor andere rondleidingen

  • Voor groepen (10+ personen)
  • Op andere dagen / tijden
  • In andere talen (Arabisch, Engels, Frans, Duits, Pools, Spaans)
  • Op aanvraag en tegen betaling – 60€.

Meer informatie en reserveren via e-mail [email protected] of telefonisch 010 4110144.