De afgelopen jaren is er een nieuwe golf van antiracisme bewegingen ontstaan. Zwarte Piet wordt gezien als een product van het “actief vergeten” koloniale en slavernij verleden, maar is ook een symbool van onderliggend institutioneel racisme, discriminatie en ongelijkheid in de huidige samenleving. Het activisme tegen zwarte piet heeft een nationale gevoelige snaar geraakt en intense publieke discussies losgemaakt. Middels demonstraties, scherpe opiniestukken, publieke debatten, petities, rechtszaken en meer lijkt er langzaam maar zeker verandering te komen in de traditie. 

Terwijl er in de hoofdstad verandering in gang is gezet om van de racistische karikatuur af te komen, lijkt men er in Rotterdam nog aan vast te houden. In november 2016 werden circa 200 burgers gearresteerd die vreedzaam tegen de traditie wilden protesteren. Amnesty International noemde het demonstratieverbod dat de burgemeester de betreffende dag uitvaardigde een schending van de demonstratievrijheid. Hoe komt het dat er een grotere intensiteit aan activisme tegen zwarte piet en racisme in Amsterdam lijkt te zijn in vergelijking met Rotterdam? Hoe kan de samenwerking tussen activisten en communities in de verschillende steden worden bevorderd en wat kunnen activisten, politici, juristen, kunstenaars en mensen vanuit andere disciplines in Rotterdam organiseren om ook daar afscheid te nemen van zwarte piet? 

Programma

18:30 – Inloop: gelegenheid om tentoonstelling te bekijken.
19:00 – Welkom: vergeten verhalen over de strijd tegen zwarte piet vanuit the Black Archives
19.15 – Nourdin el Ouali (NIDA)
19.25 – Gerbrig Klos (Amnesty International)
19.35 – Caitlin Schaap en Elvin Rigters (actief in de strijd tegen zwarte piet en ongelijkheid in Rotterdam)
19.45 – Pauze
20.00 – Spoken word Ka’at Santos
20.10 – Dialoog tussen Nourdin el Ouali, Gerbrig Klos, Caitlin Schaap en Elvin Ritgers, o.l.v. Malique Mohamud
21.00 - Einde

Dit evenement maakt deel uit van The Black Archives on Tour: Verborgen verhalen van zwart verzet in Nederland (17 – 25 juni), en het Cinema Olanda: Platform programma.