Wist je dat er in steden als Amsterdam en Rotterdam een (informeel) spreidingsbeleid was waardoor Surinamers uit bepaalde wijken werden geweerd? Wist je dat er in Amsterdam een (informeel) beleid was dat voorschreef dat er maximaal één Surinaams, Turks of Marokkaans gezin per portiek mocht wonen? Wist je dat er in de jaren ’70 en ’80 al activistische Surinaamse emancipatiebewegingen actief waren die zich tegen racisme en ongelijkheid verenigden en onder meer een flat in de Bijlmer kraakten? De kans is groot dat je dit niet wist omdat deze verhalen en geschiedenissen lang verborgen zijn gebleven. NUC heeft in the Black Archives een verzameling boeken en documenten gevonden die deze verborgen verhalen van zwarte emancipatiebewegingen zoals de Landelijke Organisatie van Surinamers in Nederland (LOSON) en de Surinaamsche Arbeiders en Werkers Organisatie (SAWO) weer aan het licht brengen.
André Reeder en Ernestine Comvalius waren in de Jaren ’70 en ’80 actief in de LOSON, een landelijke strijdorganisatie van de Surinaamse gemeenschap die in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht actief was. Reeder maakte in 1973 de film Onderneming Onderdak over de erbarmelijke omstandigheden waarin vele migranten uit Suriname en de voormalige Antillen terecht kwamen vanwege het spreidingsbeleid van de gemeente Amsterdam. Na de vertoning van de film zullen Reeder en Comvalius verhalen delen over hun tijd als activisten bij de LOSON/SAWO.
Programma
13:30 – Rondleiding door The Black Archives in de tentoonstelling (optioneel)
14:00 - Inloop
14:30 - Welkom door New Urban Collective
14:40 – Filmvertoning van Onderneming Onderdak
15:25 - Pauze
15:40 – Andre Reeder en Ernestine Comvalius over de LOSON
15:55 - Presentatie Nona Nahumury
16:05 - Dialoog met André Reeder, Ernestine Comvalius en Nona Nahumury
16:45 – Einde programma
Dit evenement maakt deel uit van The Black Archives on Tour: Verborgen verhalen van zwart verzet in Nederland (17 – 25 juni), en het Cinema Olanda: Platform programma.