Wees welkom tijdens de KEYNOTE van kunstenaar, activiste en educator Maria Thereza Alves, gevolgd door een Q&A gemodereerd door Clara Balaguer, hoofd Social Practices aan de Willem de Kooning Academie.

KEYNOTE
Maria Thereza Alves
De terugkeer van een meer: Het gemeenschapsmuseum van de Valle de Xico, sociale praktijk en inheemse hydrocultuur

Maria Theresa Alves is een in Brazilië geboren kunstenaar, medeoprichtster van de Groene Partij van São Paulo en voormalig lid van de Internationale Indische Vredesraad. Op 6 november zal Alves een bijdrage leveren aan een KEYNOTE waarin ze haar langetermijnproject 'The Return of a Lake' bespreekt. In deze ontmoeting van kunst en activisme werkt Alves samen met de inheemse bevolking van de Xico vallei in Chalco, nabij Mexico City, en ondersteunt en leert ze met het herstel van een meer in de schaduw van generaties van koloniale en neokoloniale verwoestingen. Wat hier terugkeert is niet alleen een meer, maar de mogelijkheid van een manier van leven.

Het werk van Alves is te zien geweest tijdens de Biënnale van Sydney 2020, dOCUMENTA (13), en Manifesta 12 naast vele andere biënnales en museumlocaties. Na de lezing zal Alves samen met Clara Balaguer, hoofd sociale praktijken van de Willem de Kooning Academie en oprichter van The Office of Culture and Design in Manilla, een vraaggesprek voeren. De lezing wordt gevolgd door een receptie in MELLY.

De KEYNOTE serie is een nieuw maandelijks platform in Rotterdam om samen te denken en te praten. Elke KEYNOTE vindt plaats op vrijdagavond in MELLY, en online, waarbij de stem van kunstenaars en manieren van 'sense making' in de kunst en onze maatschappij centraal staan.

—Ondersteund door

De activiteiten in MELLY worden ondersteund door Stichting Droom en Daad.