Begin het weekend met een rondleiding door Yana Gaponenko, over Pharma Kolonialiteit.

Snowflame, een stripfiguur uit New Guardians - # 2 Blow in the Wind - het stripverhaal dat Ana María Millán gebruikt in haar tentoonstelling bij Witte de With, is in staat zijn kracht te vergroten en zichzelf in wit vuur te bedekken als hij cocaïne neemt. Het concept van pharma kolonialiteit (pharma colonialidad) van Julio Ramos duidt op een omgekeerd proces van kolonisatie van de westerse wereld, waarbij Latijns-Amerikaanse stoffen - suiker, tabak, koffie, cocaïne - tussenbeide komen om de Europese rationaliteit te stimuleren.. Laurent de Sutter noemt onze tijd de tijd van anesthesie. Grote aspecten van ons leven worden nu gekenmerkt door het beheersen van onze emoties door middel van drugs, variërend van het dagelijks gebruik van slaappillen tot harde narcotica.

“Contrary to alcohol, which incites violence, the stimulants in question create feelings of joy and celebration, but at the same time, oblivion, forgetfulness and egotistic individualism as well as disregard in Europeans for other individuals in the colonies, particularly Blacks and Indians”. © Walter Mignolo

FOCUS is een serie die persoonlijke perspectieven biedt door het Witte de With-team of andere gerelateerde deelnemers over kunstwerken of projecten die momenteel te zien zijn bij Witte de With.