Maja Bekan
M
M
Maja Bekan

Maja Bekan (1975) is een performance en beeldend kunstenaar geboren in Servië, momenteel gevestigd in Nederland.

Bekan verkent en bevraagt in haar werk de mogelijkheden van bemiddeling en uitbesteding van het (kunst)werk. Ze is geïnteresseerd in samenwerkingsprocessen, en verkent de persoonlijke verhalen, waarheden, economieën en sociale relaties die zich hierin tonen. Ze werk aan lange-termijn onderzoeksprojecten die resulteren in publieke presentaties die de vorm aannemen van performances, speciaal geproduceerde omgevingen, video, audio en tekstuele installaties en groepsgesprekken.
Bekan studeerde aan het Piet Zwart Instituut en de University of Plymouth (2008). Ze is co-oprichter en programmamaker van het Rotterdamse kunstenaarsinitiatief ADA, Area for Debate and Art.

In 2008 initieerde ze het langlopende onderzoeksproject 'P for Performance', als een methode om situaties te initiëren en performances te gebruiken als middel om collectieve intimiteit te onderzoeken en als platform voor kennisproductie. Bekan was resident in Delfina Foundation Londen, AIR Laboratory (U-jazdowski), Warschau, IFP Beijing China en AIR Berlin Alexanderplatz.