Grace Ellen Barkey
M
M
Grace Ellen Barkey

Kunstenares, choreografe en performer Grace Ellen Barkey is geboren in Surabaya (Indonesië). Barkey woont en werkt in Brussel en is medeoprichter van het kunstenaarshuis Needcompany (1986). Sinds 1992 maakt ze haar eigen producties die zich situeren op het grensvlak tussen theater, dans, performance en beeldende kunst. De dramaturgie van de muziek krijgt in elke voorstelling een centrale rol, van Gustav Mahler tot Sonic Youth. In 2013 schreef het Amerikaanse iconische avant-garde performance art-collectief The Residents de muziek voor haar voorstelling MUSH-ROOM. In haar voorstelling FOREVER (2016) stelt Grace Ellen Barkey dezelfde vragen als Mahler in 'Der Abschied': “Om altijd maar ’t leven te bezingen, dat houdt niemand vol. De dood of liever gezegd de eindigheid der mensen verdient ook een lied, een dansje.”

Grace Ellen Barkey bouwt gestaag aan haar eigen beeldend oeuvre. Haar meeste recente installaties zijn een onderzoek naar het transponeren van een ruimte naar een engte en nodigen de toeschouwer uit om deel te worden van het zintuigelijke werk. Ze verzamelt, filmt en fotografeert bloemen en bladeren uit haar eigen Brusselse stadstuin en haar directe omgeving. “Een claustrofobische blik op de gedachte dat mensen sterfelijk zijn en de natuur eeuwig is. Schoonheid is alleen maar mooi als ze vergankelijk is. Dan pas krijgt ze een geschiedenis.”

Grace Ellen Barkey vormt ook samen met Lot Lemm het kunstenaarsduo Lemm&Barkey. Hun werk werd tentoongesteld bij BOZAR (Brussel), Benaki museum (Athene), Musée des Arts décoratifs (Paris), CC Strombeek, Dr. Guislain museum (Gent), Triënnale Hasselt / Superbodies e.a.