Doreen Mende
M
M
Doreen Mende

Doreen Mende (1976) is een schrijver, curator en onderzoeker gevestigd in Berlijn. Samen met architect Wilfried Kuehn ontwikkelde zij tussen 2006 en 2009 de opleiding Exhibition Design and Curatorial Practice, opgericht in 2006 aan de Universiteit van Kunst en Vormgeving in Karlsruhe. Als onderdeel van haar docentschap daar is ze mede-oprichter en hoofdredacteur van de publicatiereeks 'Displayer', die de politiek van het tentoonstellen onderzoekt, in het bijzonder het presenteren van ruimtes. De jaarlijkse publicatie behandely seminars, projecten en workshops door internationale kunstenaars zoals Adrian Piper, Milica Tomic, Omer Fast, Harun Farocki, Antje Ehmann en Armin Linke. Mende is curator van tentoonstellingen in de onafhankelijke expostieruimte JET in Berlijn, Kunsthalle Exnergasse in Wenen, en het ZKM in Karlsruhe.

Haar meest recente tentoonstelling in Museum Morsbroich in Leverkusen (met Markus Heinzelmann) was gericht op de verschillende temporaliteiten van exposeren door middel van de fotografische projecten van Candida Höfer, vergezeld van een uitgebreide publicatie. In 2005 is ze mede-oprichter van de groep en projectruimte General Public in Berlijn, waar ze Screening in General #01 to #1X organiseert met onder andere Filipa César, Clemens von Wedemeyer en Sandra Schäfer.

Mende behaalde haar doctoraat van het departement fCuratorial/Knowledge of the Visual Cultures van Goldsmiths College in Londen in 2013. Ze is auteur van diverse essays voor catalogie en schreef voor kunsttijdschriften als Von Hundert en Frieze Art Magazine.