The Strait is een fotografieproject van Yto Barrada (Parijs, 1971) dat is begonnen in 1998. De titel verwijst naar de Straat van Gibraltar, de zee-engte die Noord-Afrika en Europa van elkaar scheidt. Voor Yto Barrada is Strait een ander woord voor de verleiding van migratie die zo sterk te voelen is in de straten van Tanger. Deze verschuiving in betekenis geeft de straten de vorm van een denkbeeldige ruimte waarin alle weerbarstige dromen van het verlaten van je land liggen opgesloten. Met haar foto’s probeert Yto Barrada de verleiding van het vertrek vast te leggen.

Het project The Strait werd tentoongesteld in Fundació Antoni Tàpies (Barcelona), Villa Medici (Rome), het Museum of Modern Art (New York) en in de zomer van 2004 in Witte de With. Het boek A Life full of Holes. The Strait Project is gerealiseerd in samenwerking met Witte de With.

Yto Barrada woont en werkt in Parijs en Tanger. Zij studeerde geschiedenis en politieke wetenschappen aan de Sorbonne in Parijs en fotografie aan het International Center for Photography in New York. Zij is mede-oprichter en hoofd programmering van de Cinémathèque in Tanger.