Tussen oktober 2008 en maart 2009 heeft Witte de With drie symposia georganiseerd onder de titel Rotterdam Dialogues: The Critics, The Curators, The Artists. Alle symposia duurden drie dagen en telkens stond een van de drie bovengenoemde groepen uit de kunstwereld centraal. Onderwerp van de inleidingen en debatten waren de verwachtingen, posities en de context waarbinnen respectievelijk de kunstcritici, de curators en de kunstenaars opereren.

Het is natuurlijk onmogelijk om in een boek de opwindende en geanimeerde sfeer weer te geven die deze drie symposia kenmerkte en waaraan werd deelgenomen door 35 internationale kunstcritici, 48 curatoren en 57 kunstenaars, om nog maar te zwijgen van de meer dan 500 bezoekers die naar Witte de With kwamen. Het boek geeft wel een goed beeld van de persoonlijke toon en geest van de vele boeiende en constructieve discussies.

Het boek Rotterdam Dialogues volgt een chronologische structuur: er is een selectie gemaakt uit de inleidingen, er zijn verslagen te lezen van de discussie die binnen de drie symposia plaatsvonden en ook de uitkomsten van de gehouden workshops zijn terug te vinden in het boek. Ook bevindt zich er een freewheelgedeelte onder de titel: What are you talking about now? Hier zijn de reacties te lezen op deze vraag die na afloop van de symposia aan alle gasten werd toegezonden. De uiteenlopende reacties geven een goed beeld van de grote verscheidenheid aan individuen, ideeen en praktijken die door en tijdens The Critics, The Curators, The Artists bijeen zijn geweest.

Inhoud

Transcripten van The Critics met (in volgorde van verschijning): Tim Griffin & Edgar Schmitz, Sina Najafi, Sven Lutticken, Dieter Roelstraete, Mark Rappolt, Judy Freya Sibayan, Tzu Nyen Ho, Koen Kleijn en over de workshop die onder leiding stond van Melissa Gronlund.

Transcripten van The Curators met (in volgorde van verschijning): Bart De Baere, Hou Hanru, Carolyn Christov-Bakargiev, Adam Budak, Kitty Scott & Seth Siegelaub, Enrico Lunghi, Nicolas Bourriaud, Beatrix Ruf, Paul O’Neill, Ann Demeester & Jan Hoet en over de workshop die onder leiding stond van Raimundas Malasauskas.

Transcripten van The Artists met (in volgorde van verschijning): Piero Golia, Sarah Morris, Pierre Bismuth, Jimmy Robert, Danai Anesiadou, Spartacus Chetwynd, Lili Reynaud-Dewar, Doug Fishbone, Willem de Rooij & Jeff Wall, en over de workshop die onder leiding stond van Judy Radul.

What are you talking about now? Met bijdragen van (in volgorde van verschijning): Rainer Ganahl, Gerardo Mosquera, Pablo Leon de la Barra, Oswaldo Macia, Wendelien van Oldenborgh, Nicoline van Harskamp, Sarah Morris, Pierre Bismuth, Piero Golia, Olaf Nicolai, Gabriel Lester, Diedrich Diederichsen, Nedko Solakov, Andrew Berardini, Paul O’Neill, Kendell Geers, Pelin Tan, Jens Hoffmann, Hans Ulrich Obrist, Rein Wolfs, Emmanuel Lambion, Judy Freya Sibayan, Doug Fishbone, Mark Boulos, Luis Jacob, Richard Hutten, Jan de Cock, The Salford Restoration Office, Josephine Meckseper, Plamen Dejanoff, Petr Bystrov, Dieter Roelstraete, Bik Van der Pol en Ulrike Ottinger.