De publicatie Cecilia Vicuña: Seehearing the Enlightened Failure verschijnt bij de retrospectieve tentoonstelling van Cecilia Vicuña, samengesteld door Miguel A. López en gehouden van mei tot november 2019 in Witte de With.

Vicuña’s autobiografie overlapt met scherpe politieke reflecties, ze weeft verwikkelingen tussen woord en zaad, geluid en draad, quipu en bloed, lichaam en stof of rotzooi en kosmos. Deze tentoonstelling en bijbehorende publicatie is het meest uitgebreide overzicht tot vandaag van een baanbrekend werk dat zeer invloedrijk is geweest onder haar leeftijdsgenoten en voor latere generaties.

Tijdens de tentoonstelling geeft deze publicatie een overzicht van Vicuña's artistieke praktijk als dichter, beeldend kunstenaar en activist van de jaren zestig tot de dag van vandaag. Het is geredigeerd door López, ontworpen door Studio Manuel Raeder in Berlijn, en bevat een voorwoord van Sofía Hernández Chong Cuy, nieuwe essays van Miguel A. López, Julia Bryan-Wilson en Carla María Macchiavello, bestaande essays van Lucy Lippard en Dawn Adès, een bloemlezing van teksten geschreven door Cecilia Vicuña, en een aantal eerder ongepubliceerde documenten die ons begrip van haar werk vergroot.

Het boek is volledig geïllustreerd. Het bevat kleuren en zwart-witfotografie met meer dan 120 kunstwerken van Vicuña, die het volledige scala van haar oeuvre omvatten: textiel, poëzie, performances, film, collages, tekeningen, schilderijen, precaire objecten en activisme. Een hoofdstuk in het boek is speciaal gewijd aan deze afbeeldingen, die zijn georganiseerd in vier thematische secties.