In het trappenhuis van Witte de With wordt sinds 15 oktober 1993 het tekenproject Pour gouverner ailleurs/Off her course van de Franse kunstenaar Yvan Salomone getoond. Yvan Salomone (1957, Saint-Malo, Frankrijk) begon in 1991 aquarellen te vervaardigen, op basis van zelfgemaakte foto’s van havens aan de Franse kust.

De fotografische opnamen zijn inmiddels uitgegroeid tot een heus archief, dat steeds verder wordt aangevuld met nieuwe gezichten, ondermeer van de haven van Rotterdam. Sinds 1991 realiseert Salomone elke week, met zijn archief als inspiratiebron, een aquarel.

Salomone stuurt zijn aquarellen op geregelde tijdstippen naar Witte de With, waar ze worden getoond in het trappenhuis: elke week, 36 weken lang, steeds een ander havengezicht. De verbeelding van de maritieme ruimte door kunstenaars kent een lange geschiedenis, zowel op het gebied van de literatuur, als de schilderkunst en de fotografie. Die verbeelding lijkt te zijn opgedroogd en verdwenen. Waarom? De vraag is ook of deze weer opgepakt kan worden en hoe? Langs de zijlijn schuilt tevens het vraagstuk van het realisme, weggedrukt door het utopisch formalisme van het modernisme.

Het project van Salamone wordt gedocumenteerd in Cahier #2.