Tot en met 13 september 2009 vindt bij Witte de With Center for Contemporary Art een grote overzichtstentoonstelling plaats van Billy Apple®. De tweedelige tentoonstelling bestaande uit A History of the Brand en Revealed / Concealed breidt zich met twee door Billy Apple® ontworpen billboards uit tot de openbare ruimte. Deze grootschalige werken zullen tot en met 13 september 2009 deel uitmaken van het stedelijke landschap van Rotterdam.

Billboardinstallaties zijn geen nieuw gegeven in de kunstpraktijk van deze kunstenaar, waarin de toepassing van marketingstrategieën een centrale plaats inneemt.

Het voorstel THE ARTIST HAS TO LIVE LIKE EVERYBODY ELSE functioneert als een statement in de publieke ruimte, dat zowel de werken als de rechten van de kunstenaar integreert in sociaal-economische structuren.

Voor het eerst geformuleerd en getoond gedurende de economische boom van 1985, heeft dit statement niets aan kracht ingeboet. In 1991 verscheen het als doorlopende tekst op een elektronisch uithangbord, in dit geval geplaatst aan de gevel van het hoofdkantoor van de Bank of New Zealand (BNZ) in Auckland. Het verscheen in 1993 op de achterkant van het tijdschrift The National Business Review, de kunst van het bedrijf relaterend aan het bedrijf van de kunst.

Vanaf 1993 werd de verklaring onderdeel van zijn Paid serie. In dit langlopende project biedt Billy Apple de originele facturen van uiteenlopende privé-aankopen ter verkoop aan. De koper betaalt de rekening en krijgt als tegenprestatie de ingelijste factuur, voorzien van de titel Paid en de zin “The artist has to live like everyone else”. Billy Apple maakt hier gebruik van een kortere route voor het proces van kunst maken, geld verdienen en besteden. (Deze werken zijn te zien in de tentoonstelling in Witte de With).

Het tweede billboard combineert aspecten van het merk Billy Apple met die van de collectie van Sculpture International Rotterdam. Geplaatst op de zijkant van een gebouw in de Witte de Withstraat wordt dit tekstuele kunstwerk gepresenteerd als ware het een rollende tekst van een reclamelichtkrant, tijdelijk stopgezet.

FROM THE SCULPTURE INTERNATIONAL ROTTERDAM COLLECTION is afgeleid van Billy Apple®s From the Collection serie. In deze serie wordt de schilderstraditie om de mecenas te portretteren geconceptualiseerd in een grafische vorm, als nog steeds eerbiedig maar alternatief portret. De werken stellen vragen over de symbolische waarde van het kopen van kunst en de grandeur die het bezitten van een collectie biedt, en de artistieke motivatie om een dergelijk werk te creëren.

Werken uit de From the Collection serie zijn te zien in de tentoonstelling in Witte de With.

Locaties

The Artist Has To Live Like Everybody Else (c)
Billy Apple®, 1985
locatie: tegenover Centraal Station Rotterdam, hoek Weena en Kruisplein

From the Sculpture International Rotterdam Collection
Billy Apple®, 2009
locatie: hoek Schiedamse Vest en Schilderstraat

—Met dank aan:

New Zealand Embassy, The Hague
Toost op een betere wereld


—Ondersteund door

Herenplaats
Laan Irodjojo
Maarsen Groep
Mee Rotterdam
Joost ten Bruggencate and Jeroen Everaert from Mothership
Sculpture International Rotterdam
Creative New Zealand