Ter gelegenheid van de opening van Zaratán, een nieuwe serie werken door kunstenaar Oscar Santillan die onderdeel zijn van Para | Fictions, organiseren wij een gesprek tussen de kunstenaar en Witte de With curator Natasha Hoare. Samen bespreken ze verhalende elementen van de installatie, zoals de langdurige invloed van literatuur titaan Jorge Luis Borges op Santillans werk en de ontdekking van het stuk ‘blinde film’ van de Russische feature film The Messenger die door tragische omstandigheden nooit voltooid werd. Ook bespreken zij Santillans zoektocht naar het eiland Baneque, een eiland dat door zee-ontdekkingsreizigers door de geschiedenis heen voor de kust van Mexico op de kaart is getekend, maar dat onlangs verdween.

Zaratán

Zaratán is een nieuwe opdracht aan kunstenaar Oscar Santillan (1980, Ecuador) van Witte de With Center for Contemporary Art in het kader van Para | Fictions. De presentatie is het resultaat van maandenlang onderzoek dat in Rusland begon en eindigde in de Dominicaanse Republiek. Santillan creëert een parallelle realiteit aan de hand van Borges’ literaire werk, en maakt zo het denkbeeldige zichtbaar en tastbaar door empirische definities van materiaal en bestaan subtiel te ontwijken. Lees meer.

Para | Fictions

29 januari 2016 – 9 april 2017
Zaratán is onderdeel van Para | Fictions, een serie die ontsproot uit de bijzondere overeenkomsten tussen literatuur en beeldende kunst in de hedendaagse cultuur. Als zowel kunst als literatuur vormen van denken zijn, wat ontstaat of gaat verloren in kruisbestuivingen, vertalingen en interactie tussen de twee?

Dergelijke vragen staan centraal in een reeks van voortdurend onderzoek op de begane grond via het werk van tien kunstenaars; Daniel Dewar & Grégory Gicque, Calla Henkel & Max Pitegoff, Mark Geffriaud, Laure Prouvost, Oscar Santillan, Dineo Seshee Bopape, Lucy Skaer and Rayyane Tabet. Elk project gaat uit van een andere artistieke methodologie, die volgt uit een combinatie van de visuele interesses en literaire achtergrond van elke kunstenaar, om te onderzoeken hoe levensvatbaar het is ‘referentie’ als ‘vorm’, en ‘vertaling’ als ‘co-auteurschap’ te zien.

—Ondersteund door

Para | Fictions wordt ondersteund door AMMODO.