Wees welkom bij een lezing door prof.dr. Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur en cultuurgeschiedenis, over de literaire en historische relevantie van de opkomst van de briefroman in Nederland.

In haar lezing vertrekt Jensen vanuit de eerste Nederlandse brievenroman, Sara Burgerhart (1782), geschreven door Betje Wolff en Aagje Deken. De publicatie, uitgegeven in 1782 en bestaand uit 175 fictieve brieven, wordt soms zelfs beschouwd als de eerste Nederlandstalige roman. De twee auteurs introduceerden de briefuitwisseling als schrijfwijze in ons land, om thema’s als het middenklasse leven, gender, feminisme, Nederlandse identiteit en religie te adresseren. De stijl van de auteurs kenmerkte zich door haar satirische stijl, gericht op burgerlijke en christelijke idealen, maar was desondanks vol van haar eigen moralisaties van het verlichtingsdenken van de tijd.

Hierna zal Jensen andere 18de-eeuwse Nederlandse revolutionaire romans bespreken, waaronder Julia (1783) van Rhijnvis Feith en De kleine Grandisson (1782) van Margaretha de Cambon-van der Werken, de eerste briefroman voor kinderen. Deze zal ze in een internationale context plaatsen, en ten slotte reflecteren op de invloed van het verleden op de hedendaagse opleving van de briefroman.