Op 9 november presenteert Witte de With de performance Sacred Selections van Matt Stokes. Voorafgaand aan de performance gaat Matt Stokes in gesprek met directeur Nicolaus Schafhausen.

Onder de titel Sacred Selections organiseert Matt Stokes sinds 2005 een serie experimentele concerten van undergroundmuziek uitgevoerd op een kerkorgel. Sacred Selections bestaat uit een keuze van muziekstukken uit drie extreme genres; Northern Soul, Happy Hardcore en Black Metal. Het kerkorgel mag dan een ongewoon instrument lijken voor de uitvoering van deze muziekstromingen, het heeft altijd een grote rol gespeeld in rituelen van aanbidding. Stokes ziet hierin parallellen met de muziek die hij ten gehore brengt. Door gebruik van het orgel brengt Stokes de uitersten van het spectrum samen.

Voor het herschrijven van de hedendaagse muziekstukken is nauw samengewerkt met professionele organisten. Om elke muziekstijl zo goed mogelijk in zijn essentie te vertalen naar het orgel is het noodzakelijk steeds nieuwe benaderingen te exploreren.

Stokes gaf Britse organisten van de Royal College of Organists de opdracht nummers uit de drie genres voor pijporgel te bewerken. In Rotterdam worden de bewerkingen uitgevoerd door de organist van de Laurenskerk Hayo Boerema en Wim Hazeu van de St. Agneskerk in Den Haag.

De onregelmatige en emotionele zang van Northern Soul, de 160 bpm van Happy Hardcore en de rauwe uithalen in Black Metal vragen elk hun eigen oplossingen, die het orgel soms tot het uiterste van zijn capaciteiten drijft.
Stokes' werk focust zich op (underground)muziek en de bijbehorende subculturele achtergronden van diverse scenes. Stokes benadert deze muziekstromingen vanuit een antropologische invalshoek, hij onderzoekt nauwkeurig de verschillende aspecten die de subcultuur een gezicht geven en maakt deze zichzelf eigen. Dit vertaalt hij vervolgens in parafernalia, reportages of replica's van objecten die in die scene een grote rol spelen, maar waakt ervoor niet te vervallen in nostalgie.

In de tentoonstelling Street: behind the cliché, tot en met 19 november in Witte de With, is Stokes' werk Long After Tonight (2005) te zien. Deze film is geïnspireerd op de Northern Soulbeweging, in de jaren zestig en zeventig een typisch verschijnsel in Noord-Engeland. Northern Soul is een muziekstijl gebaseerd op Amerikaanse soulmuziek, maar met een snelle beat. Long After Tonight is opgenomen in de Saint Salvador kerk in Dundee (Schotland), een van de plekken waar de Northern Soulscene tot bloei kwam.

Artist's talk: Matt Stokes

in gesprek met Nicolaus Schafhausen
Locatie: Auditorium Witte de With
Aanvang: 19:30 uur
Toegang: gratis

Sacred Selections, performance van Matt Stokes

Locatie: Laurenskerk, Grotekerkplein 15, Rotterdam
Aanvang: 21:00 uur
De muziek wordt uitgevoerd door de organist van de Laurenskerk Hayo Boerema en Wim Hazeu van de St. Agneskerk in Den Haag.

Toegang tot de Laurenskerk is €3,50, of gratis op vertoon van een entreekaartje voor de tentoonstelling Street: behind the cliché. Andersom geeft het entreebewijs voor de performance gratis toegang tot de tentoonstelling.