Samen presenteren de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) en Witte de With Center for Contemporary Art een Keynote lezing van Jörg Heiser, voortgekomen uit het Honours Programme van de Arts and Culture Studies van de afdeling. Voorafgaand aan de Keynote zullen studenten van het Honours Programme de bevindingen het van onderzoek presenteren dat zij uitvoerden i.s.m. verschillende cultuurpartners in Rotterdam.

Programma:

15:45 uur: Inloop
16:00 – 16:45 uur: Presentaties Honours Programme studenten
Pauze
17:00 – 17:45 uur: Keynote Jörg Heiser
17:45 - 18:00 uur: Discussie

Keynote Lecture Jörg Heiser: Have you tried turning it off and on again?

De titel van deze keynote is een grap afkomstig uit de Britse komedie serie ‘The IT crowd’: het is het eerste wat de verveelde IT’er vraagt aan de beller met een computer gerelateerd probleem. Maar even serieus, zou dit goed advies zijn, algemeen gesteld, voor de hedendaagse culturele praktijk? Moeten we als designers, kunstenaars of intellectuelen overwegen om wat we doen te rebooten of herstarten, in die zin dat het overeenkomt – of helemaal niet meer overeenkomt – met wat er zich in de samenleving afspeelt? Dachten we vroeger bijvoorbeeld niet dat het construeren van alternatieve realiteiten een privilege was voor kunstenaars, zonder te anticiperen op de komst van ‘alternatieve feiten’ en het meedogenloze populisme? Of wat moeten we opmaken uit de post-structuralistische kritiek op de wetenschappelijke waarheid, wanneer deze kritiek wordt gekaapt om de klimaatopwarming te ontkennen? En wat verstaan we onder de publieke opinie wanneer social media steeds meer beheerst wordt door coöperatieve algoritmes en geplaagd wordt door sociale bots en betaalde trolls? De lezing zal een link leggen tussen basisvragen over hoe kunst de wereld beïnvloedt en omgekeerd, met een specifieke reflectie op het Arts and Culture Studies Honours Programma van het departement Arts and Culture Studies, Erasmus Universiteit Rotterdam.

Reserveren is verplicht via de ticket link op deze pagina. Studenten van het Honours Programme zijn automatisch aangemeld en hoeven geen tickets te reserveren.

Dit symposium is een onderdeel van Studium Witte de With, het hoger onderwijs platform voor kunst en theorie van Witte de With. Studium Witte de With wil als een brug fungeren tussen verschillende gebieden van kennis binnen het hoger onderwijs. Studium Witte de With presenteert lezingen, debatten, workshops en andere programma’s in samenwerking met partnerinstellingen, waarmee dit programma geworteld kan raken in het curriculum van universiteiten en academies.

—Ondersteund door

het Erasmus Trustfonds