Donderdag 1 jun 2006, 19:30 uur
President Mir Qanbar (Raeis jomhur Mir Qanbar), regie Mohammad Shirvani, 2005, 70 min.
De gepensioneerde ambtenaar Mir Qanbar uit de Iraanse provincie van Azerbeidjan doet voor de vierde keer op rij een gooi naar het presidentschap. Zijn campagneteam bestaat uit hemzelf en zijn toegewijde metgezel Seifollah, aan wie hij bij een overwinning het ministerie van volksgezondheid heeft beloofd. Met een ezel, een fiets, een megafoon en ongeveer tweehonderd pamfletten beginnen ze aan hun tragikomische queeste.
Deze film werd vertoond op het Internationale Filmfestival Rotterdam van 2006.

Donderdag 25 mei 2006, 19:30 uur
Resonating Surfaces, regie Manon de Boer, 2005, 39 min.
Deze film is een drievoudig portret: van een stad, een vrouw en een levenshouding. Want het persoonlijke verhaal van Rolnik, een Braziliaanse psychoanalytica die woont in São Paulo, is gerelateerd aan de Braziliaanse dictatuur in de jaren zestig en het Parijse intellectuele klimaat rondom Deleuze en Guattari in de jaren zeventig. Door de film zijn verscheidene thema?s verweven: de ander en de relatie tot anders zijn, het verband tussen lichaam en macht, de stem en, uiteindelijk, de micropolitiek van verlangen en verzet.
Deze film gaat in première op het FID, het documentaire filmfestival van Marseille van 2006.

Homme à Femmes (Michel Debrane), regie Gerard Byrne, 2004, 20 min.
Een op video geregistreerde poging tot heropvoering van een interview dat de jonge feministische journaliste Cathérine Chaine had met de Franse intellectueel Jean- Paul Sartre. Een interviewer buiten beeld stelt aan de acteur Michel Debrane, die Sartre speelt, vragen over zijn relaties met vrouwen en over hoe het is om een ongeëmancipeerde seksist te zijn.

Donderdag 11 Mei 2006, 19:30 uur
Lost in La Mancha, regie Keith Fulton en Louis Pepe, 2002, 90 min.
Een documentair verslag van Terry Gilliams mislukte pogingen het epische ver-haal van Don Quijote te verfilmen. Dit is de “making of” van een “non-making”, een meedogenloos portret van -sabotage en pech, in feite de kern van het Don Quijote-verhaal zelf (en trouwens ook van het verhaal van Terry Gilliam).

Locatie: Lantaren/Venster
Gouvernestraat 133, Rotterdam
Tel. 010-277 22 77
www.lantaren-venster.nl
Entreeprijs: 3,50 euro

Een kaartje voor de film geeft één persoon vrije toegang tot Witte de With en een entreebewijs voor de Don Quijote-expositie geeft toegang tot de film.