Op zaterdag 13 juni nodigt Witte de With Center for Contemporary Art u uit voor een speciale middag rondom Karakter Is Lot, een installatie van kunstenaar Willem de Rooij. Karakter Is Lot toont de horoscoop die Piet Mondriaan in 1911 liet maken.

De schilder Piet Mondriaan werd geboren op 7 maart 1872 onder het sterrenbeeld Vissen. Eind 1911 stond Piet Mondriaan op het punt zijn geboorteland Nederland achter zich te laten en naar Parijs te verhuizen. In deze periode van artistieke en persoonlijke transformatie vroeg hij theosoof Adriaan van de Vijsel om astrologisch advies. Het originele document van deze lezing is een bijzonder bruikleen van Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag en is dit jaar te zien bij Witte de With, ter gelegenheid van ons vijfentwintig jarig jubileum.

De installatie van Willem de Rooij bestaat uit een speciale vitrine die zich verhoudt tot de stand van de zon. Dit maakt dat de horoscoop dagelijks op een gezet tijdstip, van 14:15 uur tot 14:30 uur, optimaal door de zon belicht wordt.
Tijdens de middag geven wij een rondleiding door onze tentoonstellingen en zal onze speciale gast Wietse Coppes (Mondriaan expert bij het RKD) meer vertellen over Piet Mondriaan, de horoscoop en hoe deze het verdere leven van de schilder heeft beïnvloed.

Programma

13:30 – Inloop
14:00 – Rondleiding bij Witte de With Center for Contemporary Art, waaronder het bekijken van Piet Mondriaans originele horoscoop en een presentatie door Wietse Coppes (RKD)
15:00 – Borrel