Elk jaar nodigt Witte de With een Curatorial Fellow uit voor een bepaalde periode van onderzoek binnen het instituut. Fellows worden door de directeur geselecteerd op basis van hun gedegen en kritische intellectuele kennis, gerelateerd aan het programma van Witte de With. Elke Fellow brengt zijn eigen expertise naar het instituut en genereert daarmee een kruisbestuiving tussen hedendaagse kunst en onderzoek op het gebied van de sociale en exacte wetenschappen. Een fellowship leidt altijd tot een publieke uiting: een presentatie, een boek, een bijdrage aan een symposium of educatie-project. Eerdere Fellows waren Nana Adusei-Poku (2015), Ian Yang(2014), Vivian Ziherl en Natasha Ginwala (2013).

Als Witte de With’s Curatorial Fellow in 2016 zal Marie Egger Egger bijdragen aan ons langetermijnproject WDW25+ door onderzoek te doen naar Witte de Withs archief van het afgelopen decennium, en zal in samenspraak met ons team een strategie ontwikkelen voor onze verzameling van documenten voor de toekomst, zowel fysiek als digitaal.

Over Marie Egger

Marie Egger (1987, DE) heeft als curator en redacteur gewerkt bij Kunsthalle Wien en voor Biënnales in Moskou (2015), Denver (2013), Marrakesh (2012) en Venetië (2010). Daarvoor overzag ze het archief van Martin-Gropius-Bau in Berlijn en werkte als onderzoeker en docent Hedendaagse Kunst aan de Humboldt Universität. Haar interesse ligt in de formats en opzet van culturele instellingen, de liaison tussen kunst en haar huidige politieke context, evenals ons meest recente verleden en wat we hiervan kunnen leren voor toekomstige discoursen. Marie studeerde Culturele Theorie, Kunstgeschiedenis, Iconic Studies en Arts Administration in Berlijn.