Xin Kedu (New Measurement Group)
M
M
Xin Kedu (New Measurement Group)

Xin Kedu (New Measurement Group) was actief tussen 1989 en 1996. De groep bestond uit Gu Dexin (Beijing, 1962), Chen Shaoping (Beijing, 1947), enWang Luyan (Beijing, 1956).

Net als Ni Haifeng behoorden de leden van Xin Kedu tot de eerste generatie vernieuwende kunstenaars in het post-Mao tijdperk. Opgericht in 1988 debuteerde de New Measurement Group tijdens de baanbrekende tentoonstelling China Avant-Garde in de National Art Gallery in Beijing, 1989. Vanuit de ontkenning van de geldigheid van artistieke zelfuitdrukking trachtte de groep alle sporen van subjectiviteit in hun werk uit te wissen. Tijdens regelmatige bijeenkomsten stelden de drie leden regels vast met het doel elk aspect van hun artistieke creatie te reguleren, gaande van het soort tekenmateriaal tot de werkmethodes. Tussen 1990 en 1996 publiceerde de groep vijf boeken die getuigen van het deconstructieproces waarin objecten, menselijk gedrag en situaties omgezet worden in zuivere grafieken. Eind 1995, als resultaat van de conflicten tussen de radicale stichtende leden en de onvermijdelijke opname van hun werk in het kunstsysteem, kwam de groep een laatste keer bijeen en besliste alle documenten en tekeningen te vernietigen als laatste middel om hun missie te beëindigen.

Arbeitsbuch III moest oorspronkelijk verschijnen in 1994 ter gelegenheid van een duotentoonstelling met de Duitse kunstnaar Günther Uecker, lid van de Europese Zero Groep. Deze tentoonstelling werd georganiseerd door Van Dijk samen met het Goethe Instituut en ging plaatsvinden bij Hanmo Art Gallery in Beijing. Als onderdeel van zijn bijdrage had Uecker een “Open brief aan Beijing” geschreven. Deze brief vormde het uitgangspunt voor Xin Kedu’s Arbeitsbuch III waarin de tekst omgezet wordt in een grafiek. Omdat Uecker echter ook schreef over mensenrechten werd het Xin Kedu door de autoriteiten verboden deel te nemen aan de tentoonstelling. Met dank aan Alexander Tolnay, directeur van het Haus der Kunst in Berlijn, vond de tentoonstelling daar toch plaats in 1995. Arbeitsbuch III, tot dan toe niet uitgegeven, verscheen ter gelegenheid van deze tentoonstelling.

Arbeitsbuch IV was Xin Kedu’s bijdrage aan de tentoonstelling Configura 2, Dialog der Kulturen, in Erfurt, Duitsland in 1995. Het werk is gebaseerd op recepten van traditionele gerechten uit de deelnemende landen (zie Arbeitsbuch IV). Hans van Dijk was de curator en organisator van het Chinese luik van deze tentoonstelling. Tijdens de opening bereidde de leden van Xin Kedu gerechten uit het boek.