Tania Bruguera
M
M
Tania Bruguera

Tania Bruguera (1968, CU) onderzoekt manieren waarop kunst kan worden toegepast in het dagelijkse politieke leven. Haar langetermijnprojecten vormen intensieve ingrepen op de institutionele structuur van het collectieve geheugen, het onderwijs en de politiek.

Bruguera is bekroond met een Honoris Causa van The School of the Art Institute of Chicago, geselecteerd als één van de 100 Leading Global Thinkers door Foreign Policy magazine en genomineerd voor de #Index100 Freedom of Expression Award, een Herb Alpert Award winnaar, een Hugo Boss Prize finalist, een Yale World Fellow en de eerste artist-in-residence in het New York City Mayor’s Office of Immi-grant Affairs (MOIA).

In 2013 maakte ze deel uit van het team dat het eerste document over artistieke vrijheid en culturele rechten schreef voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. In 2014 werd ze aangehouden en werd haar paspoort in beslag genomen door de Cubaanse regering, omdat ze had gepoogd een performance over de vrijheid van meningsuiting op het Revolution Square in Havana te organiseren. In mei 2015 opende zij het Institute for Artivism Hannah Arendt in Havana. Haar werk werd onder andere tentoongesteld op Documenta 11; de Biënnale van Venetië; in Tate Modern, Londen; het Guggenheim Museum, New York en het Van Abbemuseum, Eindhoven. Ze woont en werkt in New York en Havana.