Saskia Van Stein
M
M
Saskia Van Stein

Saskia van Stein (1969) is sinds 1 januari 2013 artistiek directeur van Bureau Europa in Maastricht. Sinds september 2011 is Saskia van Stein als curator verbonden aan dit instituut. Van Stein werkte van 2002 tot 2011 voor het NAi in Rotterdam, waar zij tientallen tentoonstellingen realiseerde. Zij was tweemaal als co-curator betrokken bij de Nederlandse inzending van de Architectuurbiënnale in Venetië.

Van Stein is met haar maatschappelijk engagement actief betrokken – als organisator, participant en als moderator – bij vele debatten over kunst, architectuur en vormgeving. Naast als curator betrokken te zijn bij de tentoonstellingen zal Saskia van Stein bij Bureau Europa zich toeleggen op het programmeren van lezingen en debatten, het uitzetten van onderzoeksprojecten en het programmeren van culturele scenario’s buiten de muren va het instituut. Centraal staat dat de onderworpen omgeving bezien zal worden door een sociaal-maatschappelijke lens, daarmee worden onderwerpen, zoals de invulling van de publieke ruimte, informatie& identiteit, (monetaire en demografische) krimp maar ook water, voedsel en leegstand geadresseerd.

In 2014 maakt ze deel uit van de Prix de Rome jury en de jury voor de Pierre Bayleprijs voor architectuur kritiek. Zij vervult tevens commissiewerk oa. Bij Stroom in Den Haag en geeft regelmatig gastlessen, zoals aan de KABK te Den Haag, De AvBK in Maastricht, de Design Academy in Eindhoven en bij Artez in Arnhem.

Zij is een fervent voorstander van samenwerkingsverbanden en wil daarop ook sterk inzetten als directeur van Bureau Europa. Zo blijft er een intensieve samenwerking bestaan met Marres projects en worden de banden nog sterker aangehaald met de Jan van Eyck Academie in Maastricht, de RWTH in Aken en andere culturele en educatieve instellingen in de Euregio. Zij ontwikkelt bovendien coöperaties met vakverenigingen en (semi-)commerciële organisaties, zonder de autonome positie binnen de discipline uit het oog te verliezen.

www.bureau-europa.nl