Quinsy Gario
M
M
Quinsy Gario

Quinsy Gario (1984, CW) is geboren in Curaçao en opgegroeid in St. Maarten en Nedelrand. HIj studeerde Theater, Film en Televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht, met een focus op Gender en Postcolonial Studies. Hij won de Hollandse Nieuwe 12 Theatermakers Prijs 2011, de Issue Award 2014, de Amsterdam Fringe Festival Silver Award 2015 en was finalist in het nationale kampioenschap Poetry Slam 2011.

Zijn bekendste werk ‘Zwarte Piet is Racisme’ bekritiseerde de algemene kennis rondom zwarte piet. In het verlengde hiervan bracht hij naar buiten hoe de Nederlandse overheid de figuur steunt en in leven houdt. Zijn meest recente focus is staatsbescherming van gemarginaliseerde groepen en politiek verzet als performance.

Gario is lid van de Raad van Toezicht van de Appel Amsterdam, lid van het pan-Afrikaanse kunstenaarscollectief State of L3 en regelmatig deelnemer aan de tweejaarlijkse conferentiereeks Black Europe Body Politics. Zijn werk is getoond bij Galleri Image, Aarhus; Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen; Gallery 23 en Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Zijn performances waren te zien bij het Stedelijk Museum; Contact Theater, Manchester; Ballhaus Naunynstraße, Berlijn en The African Community Center, Jerusalem. Momenteel volgt hij het Artistic Research Master-programma aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.