Liesbet van Zoonen
M
M
Liesbet van Zoonen

Liesbet van Zoonen is professor Sociologie en decaan van de Erasmus Graduate School of Social Sciences en Geesteswetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Professor Van Zoonen is sinds maart 2009 lid van het departement als professor Populaire Cultuur. Daarvoor werkte ze aan de Universiteit van Amsterdam als hoofd van het departement Communicatie en tot december 2015 was ze professor in Media en Communicatie voor de Loughborough Universiteit (UK). Ze bekleedde ook diverse posities bij andere universiteiten in de wereld, met name als hoogleraar II aan de universiteit van Oslo, en als gastprofessor aan de University of the West Indies (JM) en de Hochschule für Film und Fernsehen (DE).

Haar onderzoek omvat een breed scala van onderwerpen in de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen, maar alles draait om de vraag of en hoe de populaire cultuur een relevante bron kan zijn voor maatschappelijk begrip en maatschappelijke participatie. Haar werk is momenteel gericht op publieke en individuele taboes en 'identity management'; onderzoek dat wordt gefinancierd door de Engineering and Physical Sciences Research Council van het Verenigd Koninkrijk.

Haar boek Entertaining the citizen: when politics and popular culture converge (Rowman and Littlefield, 2005) kreeg positieve recensies in toonaangevende internationale wetenschappelijke tijdschriften en wordt beschouwd als een belangrijke innovatie van onderzoek naar politieke communicatie. Ze is bovendien internationaal bekend vanwege haar werk in gender en media (Feminist Media Studies, Sage, 1994), wat is vertaald in het Chinees, Frans, Portugees, Servisch en Italiaans.

Bezoek haar persoonlijke website voor meer informatie.