John Akomfrah
M
M
John Akomfrah

John Akomfrah (1957) is een Engelse kunstenaar, schrijver, regisseur, scriptschrijver en theoreticus. Akomfrah is geboren in Accra, Ghana, als kind van ouders die betrokken waren bij anti-koloniaal activisme. Akomfrah kreeg les op scholen in West London en bij Portsmouth Polytechnic, waar hij in 1982 afstudeerde als socioloog.

Akomfrah is vooral bekend als medeoprichter van het Black Audio Film Collective, actief tussen 1982 en 1998 en gewijd aan onderzoek naar Black British identity door middel van film en media. In 1998 richtte hij, samen met Lina Gopaul en David Lawson, waar hij al jaren samen mee produceert, Smoking Dogs Films op. Van 2001 tot 2007 trad hij op als Governor van het British Film Institute. Van 2004-2013 diende hij als gouverneur van de film organisatie, Film Londen. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van het Britse Rijk (OBE) in de 2008 New Year Honours, voor zijn diensten aan de filmindustrie. In maart 2012 werd hij bekroond met de European Cultural Foundation’s Princess Margriet Award. In 2013 kreeg hij een eredoctoraat van de Universiteit van de Kunsten Londen en het Goldsmiths College. In 2014 werd Akomfrah bekroond met een eredoctoraat van de Universiteit van Portsmouth, het hervormde instituut waar hij was afgestudeerd in 1982.

Hij heeft lessen en cursussen gegeven bij gerenommeerde academische instellingen over de hele wereld, waaronder Massachusetts Institute of Technology, Brown University, New York University, Westminster University en Princeton University.