Johan Grimonprez
M
M
Johan Grimonprez

Johan Grimonprez is werkzaam als kunstenaar, curator en filmmaker. Zijn projecten als curator zijn wereldwijd tentoongesteld in musea, waaronder het Hammer Museum (Los Angeles); Pinakothek der Moderne (München); en het Museum for Modern Art (New York). Zijn werken zijn opgenomen in de collecties van Centre Georges Pompidou (Parijs); het 21st Century Museum of Contemporary Art (Kanazawa); en Tate Modern (Londen). Zijn bekendste films zijn onder andere dial H-I-S-T-O-R-Y (1997) en Double Take (2009). Grimonprez reist internationale festival circuit af, van de Berlinale tot Sundance, en behaalde diverse Beste Regisseur awards: de ZKM International Media Award 2005, een Spirit Award en de Black Pearl Award op het Abu Dhabi Film Festival in 2009, en nominaties bij NBC Universal, ARTE en FILM 4.

In 2011 publiceerde Hatje Cantz Verlag een reader over zijn werk genaamd Johan Grimonprez: It’s a Poor Sort of Memory that Only Works Backwards, met bijdragen van Jodi Dean, Thomas Elsaesser, Tom McCarthy, Hans Ulrich Obrist en Slavoj Žižek. Grimonprez verdeelt zijn tijd tegenwoordig tussen Brussel en New York, waar hij deelnam aan het Whitney Museum Independent Study Program and lectures aan de School of Visual Arts. Zijn huidige filmproject (met de auteur Andrew Feinstein), Shadow World: Inside the Global Arms Trade, ontving een productiesubsidie van het Sundance Institute.

Zijn distributeurs zijn Soda Pictures en Kino Lorber International, en zijn kunstwerken worden vertegenwoordigd door de Sean Kelly Gallery, New York, en de gallerie kamel mennour, Parijs.