Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA)
M
M
Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA)

De Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA), onderdeel van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, doet onderzoek naar de diverse aspecten van vergelijkende en interdisciplinaire cultuurstudies. Aangesloten bij ASCA zijn meer dan 110 studenten en 120 PhD-kandidaten uit de vakgebieden film- en mediastudies, literatuur, filosofie, beeldcultuur, muziekwetenschap, theologie, theater- en performancewetenschap. De gespecialiseerde ASCA-leden hanteren een interdisciplinaire werkwijze, waarbij de relatie met actueel discours over hedendaagse cultuur en politiek altijd op de voorgrond staat. De nadruk op samenwerking zorgt voor een vernieuwend en stimulerend onderzoeksklimaat voor studenten, professionals en alumni uit Nederland en daarbuiten.

Patricia Pisters (1965, NL) is professor Media Studies met een specialisatie in Film Studies aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA). Ze is een van de oprichters van het peer reviewed Open Access tijdschrift NECUS: European Journal of Media Studies, en was co-redacteur (met Bernd Herzogenrath) van de serie Thinking | Media bij Bloomsbury. Ze onderzoekt de rol van film en media binnen het collectieve bewustzijn. Momenteel werkt zij aan een boek over de psychopathologieën van de hedendaagse mediacultuur en aan een multimediaproject over filmmakers als de metaalkundigen en alchemisten van onze tijd.

Esther Peeren is Universitair Hoofddocent Literatuur- en Cultuuranalyse aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is vice-directeur van de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) en het Amsterdam Centre for Globalisation Studies (ACGS). Onder recente publicaties zijn: The Spectral Metaphor: Living Ghosts and the Agency of Invisibility (Palgrave, 2014) en de bundels The Spectralities Reader: Ghosts and Haunting in Contemporary Cultural Theory (Bloomsbury, 2013, met María del Pilar Blanco) en Peripheral Visions in the Globalizing Present: Space, Mobility, Aesthetics (Brill, 2016, met Hanneke Stuit and Astrid Van Weyenberg).