Witte de With presenteert met trots alweer het zesde nummer in haar serie Source Books, gewijd aan de kunstenaar Sung Hwan Kim. Dit is een eerste monografische publicatie gewijd aan de in 1975 in Seoul geboren kunstenaar, gepubliceerd ter gelegenheid van zijn solotentoonstelling in Witte de With (13 sept – 26 okt 2008), samengesteld door Eva Huttenlauch en Nicolaus Schafhausen.

Kim experimenteert met narratieve structuren in de vorm van video, performance en installatie. Gebaseerd op verzamelingen en collages van beelden, geluiden en voorwerpen die hij vastlegt in zijn verschillende woonplaatsen Seoel, Amsterdam en New York, verbeeldt hij zijn wereld met een complexe lyriek.

Eva Huttenlauch, de co-curator van de tentoonstelling, schreef een introductie op de artistieke praktijk van Kim. Een andere interpretatie, ingaand op de de performance die Kim maakte voor de Prix de Rome 2007, wordt verwoord door Ann Demeester, de directeur van de Appel in Amsterdam, waar de performance plaatsvond. Luis E. Cárcamo-Huechante benadrukt in zijn tekst de culturele resonantie van geluid – een ander zeer belangrijk element in het werk van Kim – maar doet dit zijdelings, via een verslag van een uitzending van radio Mapuche in Chili. Omdat Sung Hwan Kim vooraleerst een experimentele verteller is, kon zijn eigen stem uiteraard niet ontbreken en is vertegenwoordigd in een tweegesprek met zijn mentor en vriend Joan Jonas. Ook zijn opgenomen zijn annotaties bij (fragmenten van) beelden van zijn ‘ongoing’ performance/video/installatie serie In the Room.