Witte de With presenteert de eerste solotentoonstelling in Nederland van Tris Vonna-Michell.

Met zijn energieke performances voegt Tris Vonna-Michell (b. 1982, Rochford, UK) een gloednieuw hoofdstuk toe aan de lange traditie van de vertelkunst. Vonna-Michell creëert performances die, als hoofdstukken binnen een overkoepelend maar non-lineair verhaal, zich parallel aan elkaar ontwikkelen en nu en dan in elkaar grijpen. In de installaties waarin Vonna-Michell zijn performances nauwgezet uitvoert, raken projecties, teksten en voorwerpen als theatrale rekwisieten verweven met de vertelling. Tijdens de optredens neemt hij de bezoeker mee langs een mentale en fysieke route, waarbij de objecten in de ruimte een diepere betekenis krijgen of vluchtig naar elkaar verwijzen. Door middel van zijn vertellingen probeert Vonna-Michell fictieve en non-fictieve geschiedenissen te achterhalen.

Door het hoge tempo van Vonna-Michell’s vertelstijl veranderen woorden en zinnen in een raadselachtig samenspel van ritmische, abstracte composities. Het gebruik van taal en geluid tijdens zijn performances toont hoe de complexe relatie tussen spraak en taal balanceert tussen orde en chaos, illusie en desillusie. Zijn vertelwijze is zowel gestructureerd en subtiel als spontaan te noemen. Aan de hand van een vooraf geschreven scenario gaat Vonna-Michell de directe confrontatie aan met zijn publiek. Afhankelijk van het moment en de situatie waarin hij zich begeeft ontstaan nieuwe verhalen, beelden en associaties.

In zijn nog jonge maar rijke artistieke praktijk zijn sporen terug te vinden van vocale experimenten uit de vroege jaren twintig van de vorige eeuw, zoals het fonetische klankgedicht Ursonate van Kurt Schwitters. Maar ook de invloed van de naoorlogse vormen van ‘spoken word’ van William S. Burroughs of Allen Ginsberg is hoorbaar aanwezig. Vonna-Michell combineert op ingenieuze wijze persoonlijke feiten en fictie in een stijl die doet denken aan de verbale vrijheid die een MC zich permitteert.

In Witte de With presenteert Vonna-Michell nieuw werk dat teruggrijpt op eerdere performance reeksen als hahn/huhn (2004), een oorlogscomplot dat handelt over mysterieuze verdwijningen in de tunnels onder het Anhalter Bahnhof in Berlijn en Down the Rabbit-Hole (2006), waarin Vonna-Michell naar Parijs afreist om avant-garde dichter en muzikant Henri Chopin (1922, Parijs, F) informatie te vragen over zijn eigen afkomst, in ruil voor kwarteleieren. Deze vertelling kent ook een andere uitvoering onder de titel Finding Chopin: In Search of Holy Quail. Voor zijn tentoonstelling in Witte de With gaat Vonna-Michell terug naar de plek waar dit werk begon: het Lake District in Groot-Brittannië, waar zowel Henri Chopin als Kurt Schwitters hebben gewoond en gewerkt. In Witte de With maakt Vonna-Michell dit onderzoek zichtbaar en wordt de reconstructie van zijn zoektocht toegevoegd aan zijn oeuvre.

Bij de tentoonstelling verschijnt een 7 inch limited edition vinyl single, getiteld Tall Tales and Short Stories, met fragmenten van de performance Finding Chopin: In Search of Holy Quail en originele geluidsopnames van Erik Vonna-Michell. De idee voor de single ontstond na de diefstal van een aantal performance objecten uit een tentoonstelling eind 2006. Met de opnamen wordt getracht het werk te reconstrueren.

Grafisch concept: Tine Melzer. Prijs: euro 10,-.

Tris Vonna-Michell is in Witte de With om zijn werk uit te voeren op de volgende data:
19, 20 en 22 mei
1, 2 en 3 juni
16, 17 en 19 juni (gedurende het Poetry International Festival)
7 en 8 juli
4 en 5 augustus

Samengesteld door Renske Janssen en Nicolaus Schafhausen.

Interview uitgezonden door Radio Rijnmond op 21 mei 2007 met Tris Vonna-Michell, Renske Janssen en Rob Hamelijnck.

—Ondersteund door

IFA, British Council