In november 2002 vertrekken drie kunstenaars en critici uit Brussel voor een tiendaags bezoek aan Palestina. Hun kennis van het aanslepende conflict tussen de Israëli’s en de Palestijnen was die van de gemiddelde westerse tv-kijker en krantenlezer. Ter plaatse waren ze getuige van een complexe werkelijkheid die onmogelijk in de geijkte mediaformules weergegeven kan worden. Twee jaar later maken ze een boek over hun reis met foto’s en teksten: Time Suspended [Uitgestelde Tijd]. De tijd die ze nodig hadden om de situatie in Palestina te begrijpen is lang, zeker op een moment waarin beelden en berichten over de conflictzones in de wereld elkaar dagelijks overschrijven.

Voor Work In Transit maakt het drietal een tentoonstelling met dezelfde titel. Nieuw eigen werk gaat de confrontatie aan met werk uit de laatste decennia van de twintigste eeuw. Deze confrontatie tussen toen en nu maakt het mogelijk om het persoonlijk perspectief van verschillende betrokken buitenstaanders expliciet te maken. De afstand tussen hier en daar blijkt in permanente beweging: veraf wordt dichtbij en omgekeerd. De werken in deze tentoonstelling staan haaks op het gekende mediaspektakel en schetsen het ‘tijdloze’ karakter van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Anno 2004 lijkt in deze aanhoudende conflictzone alles en niets veranderd. 1948, 1967, 1987, 1993, 2000: een eindeloze stoet van historische momenten met vérstrekkende gevolgen voor de Israëlische en Palestijnse burgerbevolking. De beelden van toen zijn de beelden van nu: militair vertoon, gewapend verzet, controleposten, wegversperringen, vernielde huizen, moordende aanslagen, zonen zonder vaders, moeders zonder dochters, Sharon en Arafat. Dezelfde beelden, maar steeds directer, schrijnender, gruwelijker.

De druk op de ketel stijgt. En ondertussen zit iedereen in de wachtkamer. Wachten op een paspoort. Wachten aan de grens. Wachten in de transitzone. Wachten bij een controlepost. Wachten op de volgende avondklok. Wachten op de volgende aanslag. Wachten op de represaille. Wachten op de represaille van de represaille. Wachten op een politieke oplossing van deze kant, de andere kant, geen kant, alle kanten. En wachten tot dit alles eindelijk voorbij zal zijn.

Alsof de tijd is uitgesteld.

Time Suspended [Uitgestelde Tijd]
Concept: Herman Asselberghs, Els Opsomer, Pieter Van Bogaert
Foto?s: Els Opsomer
Teksten: Herman Asselberghs, Pieter Van Bogaert
Engels/Nederlands, kleur/zwart-wit, 256 pagina?s, 25 euro
Een uitgave van: SQUARE vzw (www.squarevzw.be)
ISBN 90 8088 391 3
Vormgeving tentoonstelling: Ann Clicteur
Time Suspended en Transit zijn te zien in de Bergen KunstHall, www.kunsthall.no, van 21 januari tot 20 februari 2005.
Opening vrijdag 21 januari, 20.00 uur

Een project van Herman Asselberghs, Els Opsomer, Pieter Van Bogaert, in samenwerking met Ann Clicteur.