Strangers & Paradise biedt een overzicht van het werk van Oladélé Ajiboyé Bamgboyé en nieuw werk van Nasrin Tabatabai en Gediminas Urbonas.

De tentoonstelling van het werk van Oladélé Ajiboyé Bamgboyé (Nigeria -UK), brengt voor het eerst een grote selectie foto en video werken van de kunstenaar bijeen. De tentoonstelling richt zich op Bamgboyé’s verkenning van de verhouding tussen identiteit en moderne technologie. Zijn werk spitst zich hierbij toe op de perceptie van het zwarte lichaam. Met ambivalente, erotische poses onderzoekt Bamgboyé de publieke verbeelding van ‘blackness’ in mythologie en massacultuur. Zijn lichaam vervult hierbij een dubbelfunctie als onderwerp van seksueel verlangen en perversiteit en als commentaar op de in de consumptiemaatschappij tot object gereduceerde ‘black body’. Deze thema’s vormen ook het onderwerp van een monografie over het werk van Bamgboyé gepubliceerd ter gelegenheid van deze tentoonstelling.

In haar werk The Weaver-bird onderzoekt Nasrin Tabatabai (Iran – Nederland) met de fragiele beelden van de kantcollectie van Museum Boijmans van Beuningen het fenomeen data transformatie. Het kant, symbool voor een delicate, versluierde wereld, dient als basis voor digitale patronen die door de bezoeker kunnen worden geopend, bewerkt en afgedrukt in een tot productieplaats gemaakte installatie.

Het project Transaction van Gediminas Urbonas (Litouwen) is gewijd aan de psychologische gevolgen van de machtswisseling van het Litouwse politieke regime op verschillende generaties Litouwers. De ruimtes van Witte de With worden door Urbonas ingericht als een archief van fictieve en autobiografische beelden en geluiden. Het werk wordt vorm gegeven in samenwerking met Nomeda Urboniene (camera/editing), Marta Vosyliute (stage design), Darius Ciuta (architectuur/geluid), Ruta Baciulyte en Raimundas Milasiunas (psychiaters).