In zijn project One Step Beyond (OSB), www.one-step-beyond.de, onderzoekt Lukas Einsele het wereldwijde fenomeen van de landmijn, zijn slachtoffers en de relatie met de omgeving.

Einsele reisde samen met fotograaf Andreas Zierhut naar mijnenvelden en andere gebieden in de vier meest zwaar bemijnde landen van de wereld: Angola, Afghanistan, Bosnië-Herzegovina en Cambodja. Het werk van Einsele verkent de onderlinge relaties tussen landmijnen en slachtoffers tegen de achtergrond van de mondiale politiek; zijn bevindingen toont hij in de vorm van foto’s, beelden, teksten en interviews.

One Step Beyond is gebaseerd op herinneringen en verhalen: mensen die gewond raakten door landmijnen trachtten de gebeurtenissen voorafgaand aan het ongeluk in een interview met de kunstenaar te reconstrueren. Sommigen maken een schets van de plek waar de mijn af ging. Lukas Einsele portretteerde iedere deelnemer met een veldcamera en liet een polaroidkopie van de foto bij de geïnterviewde persoon achter. Tenslotte worden de verhalen, tekeningen en portretten in een openbaar platform getoond in samenhang met documentatie over de landmijn en de foto’s die gemaakt werden in de gebieden.

Door de specifieke samenhang van de diverse beeldelementen en projectonderdelen (website, presentaties, publicaties en installaties) tracht Einsele een nieuwe esthetische en politieke ruimte te formuleren, waarin een grote verscheidenheid aan informatie en beeldmateriaal op een eigenzinnige wijze aan het publiek kan worden gecommuniceerd en gepresenteerd.

—Met dank aan:

Stichting DAWN, Demining Academy Wanroij Netherlands


—Ondersteund door

Kulturstiftung des Bundes
Mondriaan Stichting
Hessische Kulturstiftung
medico international
Kulturstiftung NRW
Akademie Schloss Solitude
ifa