Het Duitse Paviljoen presenteert Liam Gillick tijdens de 53ste Biënnale van Venetië in 2009. Witte de Withs directeur Nicolaus Schafhausen vervult in 2009 voor de tweede maal de functie van curator.
Liam Gillick woont en werkt in New York en Londen. De kunstenaar, die veel van zijn werk in Duitsland heeft geproduceerd, was een van de eersten om opkomende postsocialistische systemen en nieuwe sociale modellen aan te kaarten. Zijn praktijk vertegenwoordigt het ideale projectievlak voor hedendaagse kunst. Zijn werk begeeft zich op verschillende niveaus van een gelaagde kunstwereld en beperkt zich niet tot één discipline. In zijn werk thematiseert Gillick uiteenlopende fenomenen van de sociale utopie, door deze als hypothetische modellen, zowel in visuele als literaire vorm, te tonen.
Nicolaus Schafhausen: “Through his need to play with the complexity of the contemporary terrain, Gillick has provided models of thought that are not merely binary. He has operated in parallel to known models of work – critic, designer and artist. And this has permitted him to provoke new questions without the necessity to offer simple solutions.”
Liam Gillick: “My work requires a critical terrain that is both sophisticated and skeptical. I view this as a continuation of an ongoing dialogue. The question will be how to produce rather than merely how to present. I operate in the gap between the trajectory of modernity and the modernist self-consciousness. The work is both contingent and specific.”
Liam Gillick en Nicolaus Schafhausen zijn sinds het eind van de jaren ’80 met elkaar in een voortdurende dialoog. Voorafgaand aan de Biënnale van Venetië, tussen november 2008 en mei 2009, werken de kunstenaar en curator samen aan een aantal publieke events in Duitsland, Europa en de Verenigde Staten.
Liam Gillick had in 2008 solotentoonstellingen in Rotterdam, Zürich en München en er staan groepstentoonstellingen in het Stedelijk Museum, Amsterdam en het Guggenheim Museum, New York, gepland. Volgend jaar heeft hij een solotentoonstelling in het Museum of Contemporary Art, Chicago.
De tentoonstelling in het Duitse Paviljoen vindt plaats in opdracht van het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt gerealiseerd in samenwerking met het Institute of Foreign Affairs (ifa). De tentoonstelling vindt plaats van 7 juni tot 22 november 2009.
Verder lezen
Liam Gillick, Five or Six
Redactie: Nicolaus Schafhausen, Frankfurter Kunstverein en Caroline Schneider
2000, Engels/Duits, Sternberg Press
ISBN 978-0-9671802-6-7
Zie ook: Three perspectives and a short scenario, Witte de With 19 januari – 24 maart 2008.
Het Duitse Paviljoen
LIAM GILLICK: kunstenaar
NICOLAUS SCHAFHAUSEN: curator
EVA HUTTENLAUCH: projectmanager
CAROLINE SCHNEIDER: onderzoek en publicatie
KATHRIN LUZ: pers en PR
NATASA RADOVIC: assistent op locatie Venetië
THOMAS HUESMANN, PAUL VAN GENNIP en WITTE DE WITH, Center for Contemporary Art: technische uitvoering