De tentoonstelling Fish Story van de Amerikaanse kunstenaar en criticus Allan Sekula (1951) viel samen met de viering van de vijfde verjaardag van Witte de With. Fish Story is een voorbeeld van een tentoonstelling waarbij Witte de With kunstenaars de mogelijkheid biedt om experimentele projecten of nieuw werk te realiseren.

Voor Fish Story fotografeerde en beschreef Allan Sekula, in de periode tussen 1988 en 1994, de havens en de stedelijke kernen van Barcelona, Gdansk, Glasgow, Hong Kong, Londen, Los Angeles, Newcastle-upon-Tyne, New York, Pusan, Rotterdam, San Diego, Seoul, Ulsan, Veracruz, Vigo en Warschau. Daarnaast presenteerde Sekula foto’s die hij maakte tijdens een tocht over de Noordatlantische Oceaan op een Sea-Land containerschip vanaf Port Elisabeth, New Jersey naar de ECT/Sea-Land Terminal in de haven van Rotterdam.

In Fish Story toont Sekula zijn interesse voor de geschiedenis en de toekomst van de maritieme ruimte, niet alleen als een visuele maar ook als een socio-economische ruimte. Sekula schreef zelf: “In Fish Story is het belangrijkste uitgangspunt de relatie tussen de niets en niemand ontziende internationalisering van het container transport en de mondiale ontwikkeling van de industriele economie, en het effect van dat alles op de sociale ruimte van de haven. Met deze ontwikkeling verliest het schip langzamerhand zijn status als ‘heterotopisch’ object en is het schip niet langer een bron van inspiratie voor ‘de verbeelding’”.

Vanaf het begin was het Sekula’s streven om Fish Story langzamerhand op te bouwen en het project te tonen en te publiceren op een open, fragmentarische en incomplete manier, als een echt “work in progress”. Sommige delen van het project Fish Story werden reeds elders getoond, ook onder andere titels, maar dit is de eerste keer dat Fish Story in zijn geheel getoond werd.

Bij de tentoonstelling verscheen de catalogus Fish Story.

Op 22 januari vond in Witte de With een discussie plaats over de wordingsgeschiedenis van Fish Story tussen Allan Sekula en Hal Foster, docent kunstgeschiedenis en literatuur aan de Cornell University, Ithaca.

De tentoonstelling reisde naar Fotografiska Museet in Moderna Museet in Stockholm; Tramway in Glasgow; en le Channel, Scène nationale en Musée des Beaux Arts et de la Dentelle in Calais.