Op 23 november ontvangt Boek & Meester in samenwerking met Witte de With Center for Contemporary Art de internationaal gelauwerde auteur Tash Aw. Hij vertelt over zijn nieuwe roman Wij, de overlevenden.

Interviewer: Ernest van der Kwast.

Tash Aw groeide op in Kuala Lumpur en woont tegenwoordig in Parijs. Hij schreef drie romans, waarvan twee werden genomineerd voor de Man Booker Prize, en hij won de Whitbread First Novel Award. In augustus verscheen Wij, de overlevenden.

Ah Hock is geboren in een vissersdorpje in Maleisië. Zonder enige scholing probeert hij via slechtbetaalde baantjes te overleven in een land waar rijkdom en veiligheid alleen gelden voor een kleine groep mensen. Terwijl globalisering en technologische vooruitgang het land en de samenleving drastisch veranderen, voelt Ah Hock zich gevangen in zijn armoedige en uitzichtloze situatie. Dan, opeens, schijnbaar vanuit het niets, vermoordt hij een immigrant uit Bangladesh. De bekentenis van Ah Hock – opgetekend door een lokale journalist – vormt een portret van een buitenstander zonder hoop of wroeging. Het is een confronterende kijk op de verwaarloosbare betekenis van een mensenleven in onze huidige wereld.

‘Ik word moedeloos van nutteloze literatuur, vooral op dit moment, met de migrantencrisis en al het toenemende racisme om ons heen. Ik was wanhopig op zoek naar een roman die mij zou kunnen helpen het heden beter te begrijpen – zoals Elfriede Jelinek en Valeria Luiselli dat ook doen – en Tash Aw heeft dit boek nu geschreven.’ – Édouard Louis