In de context van Een tentoonstelling met installaties door Susana Mejía, Pamela Rosenkranz en Anicka Yi, nodigt Witte de With Sarmad magazine uit voor een lezing waarin wordt onderzocht welke rol gender aannames historisch gezien hebben gespeeld in onderscheid tussen professionele en amateur fotografie. Met de lezing wordt een publicatie gelanceerd met tekst, afbeeldingen en archiefmateriaal over het onderwerp. Deze is gratis beschikbaar voor de deelnemers aan het evenement.

Net als alle geschiedenis is die van de fotografie niet volledig onschuldig. Deze is grondig verweven met industrialisatie, arbeid, kapitalisme en huiselijkheid. Met Sarmad kijken we naar de praktijk van fotografie door het oogpunt van diens eigen apparaat – de camera. Massaproductie en commercialisering van dit nieuw uitgevonden apparaat maakte het aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw voor iedereen toegankelijk, en 'amateurfotografie' als een genre werd geïntroduceerd. De uitvinding is van cruciaal belang om te begrijpen hoe de fotografische praktijk historisch is ontwikkeld, aangezien amateurfotografie inherent is gebaseerd op de constructies van gender (en versterkt deze); geïntroduceerd als een in de eerste plaats ‘vrouwelijke’ praktijk gereserveerd voor dames en kinderen.

Het gesprek zal deze ontwikkelingen bespreken, en meer recente mediastrategieën in het begin van de 20e eeuw tot de jaren 1950 (inclusief belangrijke figuren zoals het ‘Kodak-meisje’), die de vrouwelijke figuur als kijker en niet alleen het onderwerp van de foto's illustreerden. Bovendien heeft de promotie van amateurfotografie, door zich op vrouwen te richten, bijgedragen aan de constructie van het kerngezin als de sociale basiseenheid, door "de vrouw" te maken als degene die verantwoordelijk is voor dit huishoudelijke apparaat (camera). Het gesprek wil een kritische discussie beginnen over de ontwikkeling van fotografie door zich te concentreren op de genderaannames aan de basis van de 'amateurfotografie'.

Programma

18:30 - 19:00 uur: drinks
19:00 - 20:00 uur: GESPREK: Amateur Photography and the ‘Wife’
20:00 - 22:00 uur: het publiek is uitgenodigd om deel te nemen aan Live Animatie met Ana María Millán in de Performance Bar

Dit event is onderdeel van Kunstavond XL.