Witte de With nodigt u uit voor een driedaags symposium waarin drie actuele thema’s uit de praktijk van hedendaagse kunstinstellingen centraal staan: het nieuwe geld, het nieuwe publiek, en de nieuwe locatie. Sleutelfiguren uit de lokale, nationale en internationale kunstwereld delen hun gedachten en ervaringen in dialoog met elkaar en met het publiek.

Donderdag 8 feb

Het nieuwe geld

13:30 uur

Case study door Isabel Carlos (onafhankelijk curator, Lissabon, en curator van de Sydney Biennale 2004) over de verschuiving van publieke naar private financiering in de hedendaagse kunst. Carlos zet de voor- en nadelen op een rij op basis van haar internationale ervaringen.

14:30 uur

Dialoog tussen Brian Butler (directeur, Artspace, Auckland) en Charles Esche (directeur, Van Abbemuseum, Eindhoven) over de huidige discussies over het functioneren van publieke financiering voor de kunsten in Nederland en alternatieve strategieën voor het genereren van inkomsten. Wat is daarvan de impact op het artistieke beleid?

15:45 uur

Paneldiscussie die ingaat op de invloed van verschillende vormen van financiering op het artistieke beleid. Wat is de balans tussen financiële zekerheid en artistieke vrijheid? Welke voorwaarden worden gesteld door verschillende financiers?
Gemodeerd door Olav Velthuis (econoom, kunsthistoricus en Volkskrant journalist) met Maria Lind (directeur, Iaspis, Stockholm),Suhail Malik (Senior Lecturer, Goldsmiths College, Londen), Jaime Stapleton (Associate Research Fellow, Birkbeck College, Londen) enHans Abbing (Professor Kunstsociologie, Universiteit van Amsterdam).

Vrijdag 9 feb

Het nieuwe publiek

13:30 uur

Case study door Tobias Berger (directeur, Para/Site Art Space, Hong Kong) waarin de veranderingen in de samenstelling van het publiek in Europa en Asie worden vergeleken.

14:30 uur

Dialoog tussen Tirdad Zolghadr (onafhankelijk curator, Berlijn) metRachida Azough (artistieke directeur, Kosmopolis, Huis voor de Culturele Dialoog, Rotterdam) over de verschillende mogelijke manieren om kunst en cultuur in te zetten als middel om te medieren tussen culturen.

15:45 uur

Paneldiscussie over de relatie tussen een kunstinstelling en zijn publiek: wat willen we van ons publiek? Wie is ons publiek? Met Gitta Luiten (directeur, Mondriaan Stichting), Niru Ratnam (co-directeur, STORE gallery, Londen, en initiator van het Inspire programma van de Arts Council England), Nina Möntmann(onafhankelijk curator, Hamburg), Simon Rees (curator, CAC Vilnius).
Gemodereerd door Tirdad Zolghadr (onafhankelijk curator, Berlijn).

Zaterdag 10 feb

De nieuwe locatie

13:30 uur

Dialoog tussen Laurent Le Bon (directeur, Centre Pompidou-Metz) enRuud Visschedijk (directeur, Nederlands Fotomuseum, Rotterdam) over de verplaatsing van een instituut en de effecten daarvan op programmering en identiteit.
Gemodereerd door Marc Spiegler (journalist en kunstcriticus, Zürich).

14:30 uur

Helaas heeft Claire Doherty moeten afzeggen.
Wij zijn opgetogen dat Dirk Snauwaert heeft toegezegd in haar plaats een case-study te presenteren over zijn Wiels project en meer.
Case study door Dirk Snauwaert (directeur, Wiels centrum voor hedendaagse kunst, Brussel), over de grootschalige verbouwing van het historische pand en de plannen voor de programmering. Wiels opent eind mei 2007. Waarom heeft een centrum voor hedendaagse kunst een gebouw nodig?

15:45 uur

Paneldiscussie over de relatie tussen de institutionele identiteit en de locatie. Welke invloed gaat er uit van een specifieke locatie? Wat betekent dit voor de identiteit en mogelijkheden van een kunstinstelling?
Gemodereerd door Marc Spiegler met Nikolaus Hirsch (architect, Frankfurt), Adrienne Goehler (publicist en onafhankelijk curator, Berlijn), Dirk Snauwaert (directeur, Wiels centrum voor hedendaagse kunst, Brussel), Wouter Vanstiphout (architectuur historicus en lid van het Crimson collectief, Rotterdam).

21:00 uur

Fairplay surprise p(ART)y
Als afsluiting van het symposium presenteren Witte de With en WORM een Rotterdamse underground party met films, muziek en dans.
Locatie: WORM, Achterhaven 148, Rotterdam
010-4767832 www.wormweb.nl

Door het grote aantal internationale gasten, vinden alle discussies plaats in het Engels.

Toegangsprijzen

Entree is euro: 10 per dag of euro: 20 voor drie dagen.
Studentenkaart en een entreebewijs voor Art Rotterdam geeft recht op 50% korting.
Een entreebewijs van Rotterdam Dialogues geeft 5 euro korting op de entreeprijs van Art Rotterdam op 8-9-10 februari én gratis entree op de party in WORM op zaterdag 10 feb.

—Met dank aan:

WORM


—Ondersteund door

Art Rotterdam, Stichting Bevordering van Volkskracht.