Sinds 2013 organiseren Witte de With Center for Contemporary Art en de Willem de Kooning Academie gezamenlijk de Read-In series voor studenten van de WdKA-minor Critical Studies. Na vijf edities van Read-Ins gericht op onder andere emancipatie, feministische filosofie, gendertheorie, postkoloniaal bewustzijn en kwesties van identiteit en liefde, ontstond een nieuw besef. Alle genoemde kwesties waren van menselijk belang. Maar wat doet het kapitalisme met andere entiteiten - dieren, bomen, paddestoelen en ons klimaat als geheel? Is emancipatie uitsluitend voorbehouden aan mensen?

Als we racisme en seksisme bestrijden, waarom accepteren we dan nog steeds ‘speciesisme’? Als we geven om inclusiviteit en respect, waarom dan niet ook om de kwetsbaarheid en precariteit van andere soorten dan ‘alleen wij’? Bestaat dit duidelijke onderscheid tussen mens versus niet-mens zelfs volledig?

Met Donna Haraway, Bruno Latour, Isabelle Stengers, Robert Garner en Anna Tsing lazen en bespraken de studenten ideeën, begrippen en concepten zoals het Antropoceen, Gaia, natuur, inter-species en companion species. Vervolgens gingen de drie groepen studenten verder met gastsprekers/-tutoren Sami Hammana & Ioana Tomici, Nathanja van den Heuvel en Nina Glockner. Samen presenteren ze je de drie ‘hoofdstukken’ voor het closing event van Read-In 2019-20: Other Species.

PROGRAMMA

Weather Report

Laten we het over het weer hebben.

In dit weerbericht zal ons nieuwsteam de toestand van de aarde behandelen. Wij nodigen u uit om met ons mee te reizen tussen verschillende verhalen over klimaatverandering. De constant veranderende weersomstandigheden hebben ertoe geleid dat het nieuwsteam verschillende vocabulaires heeft moeten bedenken waarmee nieuwe perspectieven met de aarde kunnen worden aangegaan.
Vergeet uw paraplu en zonnebril niet.

Ioana Tomici & Sami Hammana met Floortje Derks, Natasja Bökkerink, Lesley Blom, Lianne de Jeu, Wolfer Freijsen, Leonie van Dusschoten

Hour of the Non-human

Heeft het varken iets te zeggen, wanneer hij tot eten verwordt? Hoe zou de wereld er uit zien als niet-menselijke soorten menselijke volmachten hadden, en democratie gebaseerd zou zijn op het systeem van 'mini-publics'? Is het mogelijk om relaties met mede-soorten aan te gaan zonder deze eenvoudigweg te antropomorfiseren?

'Hour of the Non-human' presenteert een fictieve zitting, geïnspireerd door de geschriften van Robert Garner; een poging om het publiek te betrekken bij de geest van 'de ander'. Zullen we daadwerkelijk een rechtvaardige en redelijke beslissing kunnen nemen?

Nina Glockner met Esther Bakker, Nathan Joshua Bastien, Madelief van de Beek, Robin van Bree, Jamie Deen, Kristy den Dulk, Dominic Mulder, Luni Jančoraitė

Other Voices A Radioplay

We weten dat de aarde niet eenvoudigweg voor ons is. Natuurlijk weten we allemaal dat wij, mensen, radicaal afhankelijk zijn van al die andere beestjes, organische en anorganische zaken waarmee we de wereld bevolken. En toch gaat zorg voor de aarde uiteindelijk over ons, ons menselijk overleven en bloeien. Misschien is onze enige kans van overleven wanneer we ons de aarde voorstellen en denken zónder ons, wanneer we de geschiedenis herschrijven vanuit het perspectief van al die andere stemmen waarmee we leven. In dit hoorspel luister je naar het geluid van de zon, de roep van vers gemaaid gras en bomen die hun behoeften in dialoog brengen. Maar let op, dit hoorspel is niet voor jou.
Nathanja van den Heuvel with Lot van Teylingen, Younes Laaguidi, Tristan Kingdon, Bobbie Wagenaar, Oscar Schenk, Daphne de Haas

Over de Read-In Serie

Sinds 2013 organiseren Witte de With Center for Contemporary Art en de Willem de Kooning Academie gezamenlijk de Read-In series voor studenten van de WdKA-minor Critical Studies. Gedurende dit jaarlijkse programma worden deelnemende studenten aangemoedigd om door middel van theorie, concepten en analytische methodes vanuit de filosofische traditie van ‘kritische theorie’, hun persoonlijke visie op de sociale relevantie van kunst en cultuur aan te scherpen. De Read-Ins bestonden uit close-reading sessies en presentaties die dit jaar werden begeleid door Docus van der Made en Esma Moukhtar, en worden afgesloten met een closing event dat door de studenten van deze minor is georganiseerd.