De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is vier jaar geleden opgericht, gemotiveerd door de alsmaar afkalvende ruimte voor kunstkritiek in de algemene media. De bevinding is niet dat kunstkritiek op een dood spoor is gekomen, maar dat deze zich meer en meer verplaatst naar de vakbladen en de blogosphere. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een pleidooi voeren voor de cultuurpagina´s in de breder georiënteerde pers. Jong talent ontwikkelt zichzelf tegenwoordig door eigen initiatieven tot de kunstjournalisten en essayisten van nu én morgen. De prijs plaatst hen in de schijnwerpers en biedt hen kansen zich te profileren op een breder platform.

De Prijs voor Jonge Kunstkritiek staat open voor jong talent tot 35 jaar en wordt uitgereikt in de categorieën Recensie, Essay en Kunstkritiek. In alle categorieën worden maximaal 3 artikelen genomineerd om mee te dingen naar de hoofdprijs. Artikelen kunnen tot en met 1 september 2012 digitaal aangeleverd worden via [email protected].
De Groene Amsterdammer publiceert het winnende Essay en het (samengevatte) juryrapport over de winnende bijdragen. De genomineerde essays worden in een speciaal katern, het Groene Lab, op de website geplaatst. De winnaar in de categorie Recensie ontvangt in overleg met de redactie een opdracht voor een nieuw te schrijven artikel.

Peter Verhelst (dichter, theater-­ en romanschrijver) is benoemd als voorzitter van de jury van de derde editie van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek. Alie van Arragon (lezer de Groene Amsterdammer), Ingrid Commandeur (kunstcriticus en bestuurslid AICA Nederland), Ward Daenen (coördinator opinie-­ en lezersrubriek De Morgen), Arnoud Holleman (beeldend kunstenaar/schrijver), Jan Postma (hoofdredacteur hard//hoofd) en Xandra Schutte (hoofdredacteur de Groene Amsterdammer).

http://jongekunstkritiek.net/

@PJKK2012 volgen